Sectorul agricol al Ucrainei este în genunchi. Apelul lansat către UE: Ajutați-ne să deminăm câmpurile

Agricultură. sursa: arhivă EVZ

n 2022, fermierii ucrainieni au avut pierderi de aproape 37 de miliarde de euro, iar acum, având în vedere că nu dispun de resursele necesare, sunt îngrijorați de următoarea însămânțare. În plus, 5 milioane de hectare de terenuri arabile sunt pline de mine

Sectorul agricol ucrainean a fost puternic lovit de invazia rusă, iar fermierii sunt îngrijoraţi de situiaţia care se prefigurează pentru sezonul viitor.

Potrivit unei recente evaluări a școlii economice din Kiev, în prezent, daunele suferite de sectorul agricol ucrainean se ridică la 6,14 miliarde de euro, în timp ce pierderile totale ale aceluiaşi sector ajung în anul 2022 la peste 36,9 miliarde de euro.

Zece din cele 20 de regiuni ale țării au fost ocupate, sau au experimentat ostilități pe teritoriul lor, o situaţie care a impactat cu 42% producția comercială de lapte și a dus la o scădere cu 13% a cirezilor de vaci, care se așteaptă să scadă în continuare cu până la 10%.

Creșterea porcilor și a păsărilor de curte a fost şi ea puternic afectată. În cazul suinelor, în 2022 s-a verificat o scădere de 5 milioane, în timp ce sectorul păsărilor de curte a fost nevoit să se confrunte cu întreruperile de curent și cu ostilitățile care au provocat o scădere cu 8% a producției de carne și cu 35% a celei de ouă.

Mari probleme cu agricultura din Ucraina

În ciuda dificultăților, fermierii ucraineni au continuat să iasă la câmp și să-l lucreze pentru a asigura securitatea alimentară a țării și a lumii, însă, așa cum au denunțat unii deputați într-o audiere recentă în Parlamentul European, fermierii nu dispun de resursele necesare pentru următoarea însămânțare.

''Este de-a dreptul miraculos că ucrainenii continuă să fie capabili să producă ceva'', a remarcat deputatul socialist Clara Aguilera, în timp ce o reprezentantă a Forumului Național Agrar al Ucrainei, Maria Didukh, i-a avertizat pe europarlamentari că Ucraina are nevoie de asistență din partea Uniunii, care ar trebui să sprijine sectorul agricol pe tot parcursul anului.

Alarma soseşte după un sezon dificil de plantare de toamnă. Din cauza lipsei de resurse financiare pentru cumpărarea mijloacelor de producție necesare începerii sezonului, în toamna anului 2022 s-a înregistrat o scădere cu 24% a suprafețelor însămânțate.

Iar pentru viitoarea campanie de plantare este disponibil doar 74% din terenul arabil, deoarece restul teritoriului continuă să fie sub ocupație rusă. La disponibilitatea redusă a terenului se adaugă dificultățile de transport și costul mare al îngrășămintelor minerale, care se așteaptă să aibă un impact negativ asupra recoltei de cereale, care ar putea scădea cu până la 34%.

''Fermierii ucraineni au început să cultive mai multă soia și semințe de floarea soarelui, pentru că sunt mai ușor de exportat'', a explicat Didukh, adăugând că problemele logistice rămân ''substanțiale'', deoarece absorb ''60% din preț''.

Terenurile minate

Munca fermierilor și a crescătorilor de animale este îngreunată şi mai mult de sunt minele împrăștiate în toată Ucraina, aşa cum subliniează expertul. Cinci milioane de hectare de teren arabil sunt în prezent inaccesibile, iar Didukh a cerut sindicatului să ajute la curățarea câmpurilor, pentru a le permite fermierilor să lucreze pământurile.

''Am dori să cerem Uniunii Europene să se alăture eforturilor de deminare, nu doar prin oferirea de ajutor financiar, ci și prin trimiterea de experți'', a spus el.

Europarlamentarul ceh Veronika Vrecionova și-a exprimat spusţinerea faţă de această inițiativă, menționând că există o ''diferență clară'' între vestul Ucrainei, unde capacitatea de însămânțare este potențial de 100%, și estul Ucrainei, unde doar 26% din terenul disponibil anterior este cultivabil.

''Multe zone sunt minate și chiar dacă nu există lupte în acest moment, fermierii se confruntă cu o mare incertitudine, iar Ucraina trebuie să găsească mijloacele pentru a-i motiva pe fermieri să-și continue afacerea'', a spus Vrecionova.

Alți europarlamentari și-au exprimat în schimb îngrijorarea cu privire la propunerea de a trimite experți în zonele cu risc ridicat și la sfera limitată de operațiuni pe care Uniunea Europeană le-ar putea desfășura pe teren, din cauza teritoriilor ocupate sau a victoriei asupra zonelor ocupate.

Nodul logistic

Logistica rămâne o altă provocare cheie, fermierii ucraineni subliniind nevoia de a primi mai mult ajutor pentru transportul și exportul produselor agroalimentare.

Inițiativa UE pentru coridoarele de solidaritate a asigurat până acum securitatea alimentară, numai că din februarie 2023, Ucraina se confruntă cu probleme tot mai mari la granițele sale cu Polonia, ai cărei fermieri s-au plâns că sunt penalizaţi tocmai din cauza coridoarelor preferențiale pentru produsele ucrainene.

''Situația s-a deteriorat grav, la granița poloneză se formează cozi uriașe de mărfuri, inclusiv mărfuri sigilate care tranzitează prin porturile poloneze'', a subliniat reprezentantul ucrainean.

O situație care dezavantajează ambele părți, deoarece fermierii ucraineni, neputând să-și vândă produsele, ''nu au resurse financiare pentru semănat''.

sursa: RADOR / it.euronews.com