Secție de Terapie Intensivă, inaugurată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Terapie intensivă. Sursa foto: Dreamstime.com

În Republica Moldova, la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” - Chișinău a fost inaugurată Secția Terapie Intensivă Chirurgie Septică.

Lucrările de reabilitare au fost realizate în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Răspuns de urgență la COVID-19” în Moldova, gestionat de Ministerul Sănătății și s-au ridicat la suma aproximativă de 25 de milioane de lei.

Secția respectivă va funcționa bazându-se pe zece paturi și va acorda asistență medicală celor mai gravi pacienți din toată țara, care vor beneficia de îngrijiri medicale, inclusiv intervenții chirurgicale şi în cazul diferitor patologii septice, precum infecții purulente, pneumonii septice, plăgi deschise, gangrene.

De asemenea, pentru a diminua riscul transmiterii infecțiilor, secția dispune de boxe cu paturi separate pentru pacienții care necesită izolare și îngrijiri speciale, dar și de o sală de pansamente. Ministerul Sănătății, atît din surse proprii, cît și cu suportul partenerilor externi, pentru modernizarea infrastructurii Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și dotarea cu dispozitive medicale de înaltă performanță a investit în ultimii doi ani suma de circa 40 de milioane de lei, conform noi.md.

În altă ordine de idei, Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) din Republica Moldova a anunțat că va majora numărul unor servicii medicale de înaltă performanță ce vor fi acordate populației până la sfârșitul anului.

Această măsură are drept scop creșterea accesului populației la unele servicii de înaltă performanță suprasolicitate, acoperite din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Servicii medicale de înaltă performanță, asigurate de prestatori publici și privați

”În urma analizei activităţii prestatorilor de servicii medicale de înaltă performanţă pentru primele trei luni ale anului 2024, CNAM a solicitat acestora să vină cu propuneri de revizuire a volumelor contractuale pentru anul curent pentru următoarele programe: monitorizare ambulatorie (monitorizarea tensiunii arteriale, ECG HOLTER), ecocardiografie, tomografie computerizată, coronarografie, rezonanță magnetică nucleară, colonoscopie și program pacient oncologic (rezonanță magnetică nucleară, tomografie computerizată).

Douzeci și șase de prestatori publici și privați au expediat ofertele pentru prestarea unui volum mai mare de anumite servicii sus-menționate, precum și diminuare a numărului unor servicii mai puțin solicitate de populație”, se arată într-un comunicat al CNAM.