SECȚIA DE INVESTIGARE a MAGISTRAȚILOR intră în pâine
- Feri Predescu
- 22 octombrie 2018, 10:14
Procurorii care au trecut testul CSM, fiind declarați admiși în componența noii secții de investigare a infracțiunilor din Justiție, s-au prezentat la muncă. Mandatul lor este de trei ani, la fel ca și în celelalte structuri specializate din justiție, păstrându-și postul la parchetele de unde provin.
Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție a devenit operațională, procurorii care, în urma interviurilor de la CSM, au fost admiși, fiind convocați să se prezinte luni dimineață la treabă. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție asigură, conform ordonanței de înființare, resursele umane și materiale pentru funcționarea noii secții, inclusiv personalul auxiliar de specialitate, ofițeri și agenți de poliție judiciară, specialiști și alte categorii de personal.
“Va fi aceeași activitate pe care o desfășuram și până acum, nu e nimic spectaculos. Singurul specific este calitatea persoanelor cu privire la care se va face urmărirea penală. Dacă plângerile, sesizările, situația de fapt stabilește că alături de magistrați în activitatea infracțională ar fi implicate și alte persoane, fără calitate atunci competența este tot a acestei secții” a declarat, pentru EVZ, procurorul constănțean Adina Florea, unul dintre componenții secției de investigare a magistraților din Parchetul General.
În Ordonanța de înființare a noii secții se arată că “de la dată operaționalizării Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, cauzele de competența acesteia, aflate în lucru la Direcția Națională Anticorupție și alte unități de parchet, precum și dosarele cauzelor referitoare la infracțiunile prevăzute de art. 88/1 alin (1) din Legea nr.304/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și soluționate până la dată acestei operationalizari se preiau de către aceasta.”
Cu sigură excepție, procurorul Adina Florea nu își cunoaște noii colegi dar se consideră o persoană “sociabilă”, fiind convinsă că nu vor fi probleme. Ea nu știe și nici nu vrea să comenteze care va fi răspunsul președintelui Klaus Iohannis în privința propunerii numelui său pentru șefia DNA. Deși procurorii Consiliului Superior al Magistraturii au dat aviz negativ candidaturii sale, ministrul Justiției, Tudorel Toader și-a menținut propunerea de a o numi în fruntea DNA.