Cei mai în vârstă oameni din lume au povestit despre secretul longevității și despre rutina lor zilnică. Ei au declarat că fericirea și liniștea sufletească au contat foarte mult.
Încă nu se știe cu exactitate care este secretul longevității, dar cei mai în vârstă oameni din lume au oferit o serie de sfaturi. Cercetătorii de la LongeviQuest au discutat cu centenarii din Japonia, America Latină și Statele Unite pentru a le afla trucurile.
La studiu au participat 1.000 de persoane centenare și supercentenare (care au împlinit 110 ani). Ei le-au recomandat tinerilor să facă cât mai mult sport. În Japonia, persoanele vârstnice fac „gimnastică radio”, care include exerciții în care se folosește greutatea corpului coordonate de o emisiune radio.
Care este secretul longevității
Un studiu publicat anul acesta sugerează că 4-5 minute de activitate fizică viguroasă pot reduce riscul de cancer. Cu toate astea, centenarii au recunoscut că au fumat și că au băut alcool, chiar dacă sunt două obiceiuri nocive.
Centenarii au mai spus că fericirea și anturajul contează mult. Ferește-te de „oamenii toxici, a recomandat María Morera, cea mai în vârstă persoană din Spania.„Am fost atent cu cine mă asociez și m-am asigurat că nu-i las pe ceilalți să aibă o influență prea mare asupra deciziilor mele”, a spus el.
Trebuie să ne petrecem timpul cu oameni de calitate
Cercetările sugerează că relațiile fericite pot avea impact la fel de mare asupra longevității ca exercițiile și dieta sănătoasă. Nu te stresa cu lucruri pe care nu le controlezi. Mulți centenari nu-și fac griji pentru lucruri care nu depind de ei. Persoanele în vârstă cu care a discutat „tind să fie foarte relaxate, în ciuda a ceea ce se întâmplă în jurul lor”, spune ea.
Nu este bine să avem regrete
Și cea mai bătrână persoană din lume, Maria Branyas, a oferit o serie de sfaturi. Aceasta le-a recomandat oamenilor să fie pozitivi și să nu aibă regrete. Ea le-a mai spus să stea departe de persoanele rele și toxice.
Ea a atribuit longevitatea sa „ordinii, liniştii, bunei legături cu familia şi prietenii, contactului cu natura, stabilităţii emoţionale, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate şi faptului că stă departe de persoanele toxice”.