Evenimentul Zilei > Economie > SECRETUL eșecului fondurilor UE în România: proiectele slabe ne-au privat de miliarde de euro
SECRETUL eșecului fondurilor UE în România: proiectele slabe ne-au privat de miliarde de euro

SECRETUL eșecului fondurilor UE în România: proiectele slabe ne-au privat de miliarde de euro

La finele exercițiului financiar 2007 – 2013, România a avut un rezultat dezastruos în privința absorției fondurilor UE, absorbind doar 58,8% din total, potrivit statisticilor de la Ministerul Fondurilor Europene. Cumulat, din cele 19 miliarde de euro ce ne-au fost alocate pe cele 7 axe prioritare, am absorbit numai 11,2 miliarde de euro. Am pierdut astfel circa 7,8 miliarde de euro.

Surprinzător este însă că, în multe cazuri, nu a fost vorba de faptul că românii nu au știu că au aceste fonduri la dispoziție, ci, în lipsa unei consultanțe de specialitate sau a cunoștințelor privind  scrierea proiectelor,  există axe în cadrul cărora mai mult de jumătate dintre proiecte au fost respinse.

EVZ vă prezintă bilanțul gradului de absorbție pe fiecare axă în parte, și care sunt domeniile cu cel mai mare număr de proiecte respinse.
 


Grade de absorbție de la 82 la 49%

Dezvoltarea Capacității Administrative: Cel mai bun grad de absorbție s-a înregistrat în cadrul programului de Dezvoltare a Capacității Administrative, respecitv 82%. Este un program în care și alocările financiare au fost reduse, respectiv  208 milioane de euro, fondurile absorbite fiind de 170 de milioane de euro. Deși s-a obținut un grad de absorbție bun, din cele peste 1.371 de proiecte depuse, 787 au fost respinse.

Un grad satisfăcător de absorbție l-a avut și programul operațional de Asistență Tehnică, care a avut la rândul său o alocare redusă de fonduri, respectiv 170 de milioane de euro, din care s-au absorbit 123 de milioane de euro. Din cele 204 de proiecte depuse, doar 24 au fost însă respinse.

Următorul în topul gradelor de absorbție a fost Programul Operațional Regional,  cu un nivel de 63,9%. Din cele 3,96 miliarde de euro alocate, au fost absorbite 2,53 de miliarde. Însă, din cele peste 10.000 de proiecte depuse, peste 4.000 au fost respinse.

POS Transport, deși a înregistrat un grad foarte redus de absorbție, de 61%, este al patrulea în ierarhia generală. Programul a beneficiat de 4,2 miliarde de euro alocate, din care doar 2,65 de miliarde au fost absobite, din cele 277 de proiecte depuse 94 fiind respinse.

Programul dedicat Creșterii Competitivității Economice este al cincilea în topul gradelor de absorbție cu 2,53 de miliarde de euro alocate și 1,49 de miliarde abosorbite, adică 59% din total. Din cele 17.000 de proiecte depuse, aproape jumătate, respectiv 8.300, au fost respinse.

POS Mediu este programul care a beneficiat de cea mai mare alocare de la UE, respectiv 4,4 miliarde de euro, însă din acești bani doar 2,5 miliarde au fost absorbite, reprezentând un grad de absorbție de 57,9%. Din cele 769 de proiecte depuse, doar 172 au fost însă respinse.

Programul cu cel mai slab grad de absorbție a fost cel pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, care a beneficiat de 3,47 miliarde de euro alocări, din care doar 1,71 miliarde de euro au fost absorbite, gradul rezultat fiind de 49%. Peste 50% a fost numărul proiectelor respinse, respectiv 11.540, din totalul de peste 17.000, aceasta fiind axa cu cel mai mare număr de proiecte respinse.