SECRETUL DRUMURILOR LIPSĂ: Guvernul aruncă banii în gaura neagră a primăriilor şi spre categorii sociale. DETALIILE rectificării

SECRETUL DRUMURILOR LIPSĂ: Guvernul aruncă banii în gaura neagră a primăriilor şi spre categorii sociale. DETALIILE rectificării

După ce la prima rectificare bugetară a guvernului USL s-au luat fonduri de la investiţiile în infrastructură pentru a finanţa o serie de măsuri sociale, iată că a venit şi rândul primăriilor să beneficieze de banii statului.

Cea de-a doua rectificare bugetară, ce se va produce cel mai probabil în noiembrie, va creşte fondurile bugetelor locale, potrivit documentului publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Astfel, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA) vor fi suplimentate şi se vor îndrepta către bugetele locale. Suma care va fi virată autorităţilor este de 1,07 miliarde lei, potrivit proiectului de ordonanţă privind rectificarea bugetară, publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

"Pentru echilibrarea bugetelor locale, sumele defalcate din TVA sunt suplimentate cu 874,8 milioane lei, din care 450 milioane lei se alocă judeţelor după o metodologie aprobată de ministrul Finanţelor Publice, în scopul achitării plăţilor restante şi a altor obligaţii de decontare înregistrate în contabilitate ale unor unităţi administrativ-teritoriale şi instituţii publice finanţate integral din bugetele locale, din subordinea acestora, rezultate din relaţii cu furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, precum şi din relaţiile cu unele instituţii publice", scrie în proiect.

Fonduri suplimentare pentru prefectura Suceava

Circa 6,8 milioane lei vor fi alocate judeţului Suceava, pentru achitarea restanţelor şi rambursarea plăţii scadente la împrumutul extern, contractat pentru realizarea Programului "Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava", scrie în proiect.

Potrivit documentului, repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor se face prin hotărâre a consiliului judeţean, pe baza cererilor scrise prezentate de ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale însoţite de documente justificative care să ateste existenţa arieratelor şi beneficiarii sumelor.

Bucureşti şi localităţile învecinate vor primi la rândul lor o sumedenie de fonduri. Astfel, potrivit proiectului, se va realiza suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti cu suma de 283,2 milioane lei, din care 99,9 milioane lei se alocă pentru finanţarea de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat pentru categoriile de cheltuieli prevăzute în Legea educaţiei naţionale ca urmare a înfiinţării claselor pregătitoare. Nu lipsesc măsurile sociale

A doua rectificare bugetară prevede totodată suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor cu suma de 11,9 milioane lei, din care 9 milioane lei pentru finanţarea drepturilor privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore, în vederea asigurării produselor lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasa pregătitoare.

Potrivit Guvernului, 2,9 milioane lei s-ar putea îndrepta spre finanţarea cheltuielilor cu învăţământul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională ca urmare a preluării de către acestea a logopezilor şi consilierilor şcolari de la şcolile din judeţ, 55.000 lei destinate plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ special şi din centrele de resurse şi asistenţă educaţională.

Categoriile sociale defavorizate nu au fost nici ele uitate de guvernanţi, mai ales că urmează alegerile, iar această parte a electoratului este una foarte sensibilă.

Astfel, potrivit documentului, 200 milioane lei se alocă pentru finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, ca urmare a numeroaselor solicitări ale autorităţilor administraţiei publice locale, aflate în imposibilitatea de a finanţa o parte din aceste cheltuieli; ca urmare a nerealizării veniturilor proprii.

Totodată, circa 20,2 milioane lei se retrag din sumele destinate plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, mai scrie în document. Banii merg spre plata unor drepturi salariale.

Tootdată, 3,5 milioane lei se alocă pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul sectoarelor şi municipiului Bucureşti, respectiv pentru cheltuielile privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat şi private cu program normal de 4 ore suma de 0,7 milioane lei şi pentru învăţământul special şi centrele de resurse şi asistenţă educaţională 2,8 milioane lei.

Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată destinate finanţării Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive în spaţiul rural se diminuează cu suma de 100 milioane lei.

Ne puteți urmări și pe Google News