Sarmalele nu lipsesc de pe mesele îmbelșugate de Crăciun. De altfel, românii aleg să le pregătească și pe parcursul anului, fără o ocazie specială. Fie că sunt de post sau conțin carne, sarmalele pot fi savurate cu mămăligă și ardei iute. În Bucovina, multe gospodine adaugă în compoziție o linguriță de miere, ingredient care le schimbă gustul complet.
Sarmale ca în Bucovina. Ce tip de carne poți folosi
Majoritatea gospodinelor aleg să pregătească sarmalele chiar în Ajunul Crăciunului. Mirosul specific va umple casa, iar gândul te va purta direct în copilărie. Cu toate că nu sunt fierte în oala de lut a bunicii, sarmalele pot ieși la fel de gustoase dacă urmezi rețeta pas cu pas.
Ingredientele de care vei avea nevoie:
- 500 grame pulpă de porc tocată
- 500 grame piept de porc (cu grăsime)
- 20-250 grame afumătură (coastă de porc sau slănină)
- 5 cepe
- 2 morcovi
- 100 grame de orez cu bob rotund
- cimbru
- sare
- piper
- 2 linguri de bulion
- o linguriță de miere
- foi de varză
Mod de preparare
Ceapa și morcovul se curăță, se toacă mărunt și se pun la călit cu o lingură de ulei. După ce legumele s-au înmuiat, adaugă orezul și o cană cu apă. Atenție! Orezul nu se fierbe, ci se lasă „la înflorit”, așa cum spun gospodinele din zona Moldovei. După 7-8 minute, legumele și orezul pot fi luate de pe foc și lăsate la răcit.
Carnea de porc se toacă și se amestecă apoi cu orezul, ceapa și morcovul, sarea, piperul și cimbrul. De asemenea, adaugă bulionul și o linguriță de miere și amestecă totul.
Cele mai gustoase sarmale pentru masa de Crăciun
Pentru un gust aparte, varza folosită la sarmale trebuie să fie murată. Pune puțină compoziție pe fiecare foaie de varză și rulează. Așează sarmalele într-o oală și pune în mijlocul lor afumătura de porc. Adaugă o cană mare cu apă și fierbe-le la foc mic. Pentru a le rumeni ușor deasupra l, oala poate fi introdusă la cuptorul preîncălzit pentru 10-15 minute.