Evenimentul Zilei > Actualitate > Secretele întunecate ale unui mare episcop
Secretele întunecate ale unui mare episcop

Secretele întunecate ale unui mare episcop

Trupul său mumificat reprezintă unele din cele mai bine conservate rămăşite găsite vreodată în Europa. Sicriul episcopului suedez Peder Winstrup, trecut la cele veşnice în secolul al XVII-lea, ascunde însă un secret.

Cercetătorii suedezi de la Universitatea Lund, care scanează cu aparatură ultramodernă uluitorul corp neînsufleţit al episcopului Peder Winstrup, au făcut o descoperire uluitoare: înaltul prelat a fost înhumat în compania unui fetus de aproximativ patru-cinci luni. Strania făptură a fost aşezată la picioarele preotului.

“Deocamdată nu putem decât să speculăm dacă există vreo legătură direct între Winstrup şi micuţa creatură sau dacă cineva a profitat de pregătirile de îngropăciune şi a aşezat-o acolo pur şi simplu. Vom fi capabili să aflăm legătura de rudenie a celor doi cu ajutorul testelor ADN”, a declarat Per Karsten, director al Muzeului de Istorie.

Episcopul Winstrup a fost unul dintre fondatorii Universităţii şi a fost înhumat la Catedrala din Lund la un an de la moartea sa survenită în 1679, la vârsta 74.

Cercetările începute în decembrie 2014 au relevant faptul că Winstrup nu a fost beneficiat de tradiţionala îmbălsămare ci “s-a uscat” pe cale naturală, cu toate organele interne intacte, au precizat reprezentanţii universităţii într-un comunicat.

Există şi o explicaţie ştiinţifică pentru conservarea excepţională a acestor rămăşite pe care credincioşii creştini le-ar considera probabil moaşte. “O combinaţie de factori: aerul constant, materialul natural din coşciug, faptul că episcopul fusese, înainte de moarte, multă vreme bolav şi slăbise considerabil, moartea şi îngropăciunea care au avut loc pe timpul iernii, temperatura constant scăzută de sub lespezile catedralei”, au explicat cercetătorii suedezi.

“Este una din rămăşiţele cel mai bine păstrate din acea vreme, cu un uriaş potenţial informaţional, poate la fel de mare ca în cazul mumiilor egiptene. Practic constituie o adevărată arhivă medicală a stării de sănătate şi condiţiilor de viaţă de la 1600”, mai spune Per Karsten. Înainte să se stingă, Winstrup a zăcut mult timp la pat, suferind cel mai probabil de tuberculoză şi pneumonie.  

Peder Winstrup s-a născut în 1605 şi a murit în 1679. A fost episcop de Lund în provincia Scania, la vremea respectivă aflată sub controlul imperiului danez, dar şi al regatului Sudiei. A fost un teolog de marcă şi se spune că a avut un rol decisiv în convingerea regelui suedez în înfiinţarea Universităţii din Lund.