Secretele familiei Ceaușescu! Dezvăluiri exclusive despre relația cu copiii

Secretele familiei Ceaușescu! Dezvăluiri exclusive despre relația cu copiii Sursa foto: Arhiva EVZ

În cartea „El și Ea. Poveștile soților Ceaușescu și ale politicienilor comuniști”, Adrian Eugen Cristea, fost ofițer de Securitate, oferă informații inedite despre cuplul dictatorial. Cartea a fost publicată la editura Evenimentul Zilei și Capital. Cristea descrie relația între soții Ceaușescu și copiii acestora.

În perioada comunistă, Cristea a absolvit Şcoala de Ofiţeri de Marină Militară și Academia Navală, Facultatea de Navigaţie. A servit pe nave militare și a comandat o navă în Apărarea Apelor Teritoriale. A fost Comandant al unui Divizion de Nave Maritime şi Fluviale. După 15 ani în marină, a fost transferat la Departamentul Securităţii Statului.

Cristea a lucrat în Direcţia de Securitate şi Gardă Prezidenţială. A fost șef de serviciu și director adjunct. A organizat activități de protecție a președintelui României, atât în țară, cât și în străinătate. A protejat președintele și familia sa. A cunoscut detalii din viața privată a familiei Ceaușescu și a publicat observațiile sale în câteva cărți.

Nicolae și Elena Ceaușescu erau duri și reci

Nicolae și Elena Ceaușescu aveau trei copii: Zoia, Valentin și Nicu. Relația lor cu copiii era complicată. Ceaușescu era autoritar și strict. Elena era distantă și rece. Copiii trăiau sub o presiune enormă. Zoia era pasionată de matematică, a avut probleme cu alcoolul. Valentin era fizician, a încercat să stea departe de politică. Nicu era considerat "prințul moștenitor". A avut probleme cu alcoolul și comportamentul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Părinții le controlau viața. Le-au ales carierele și partenerii de viață. Tensiunile din familie erau dese. Nicolae și Elena erau preocupați de imaginea lor publică, iar copiii trebuiau să se conformeze.

Cu toate acestea, simțind că sfârșitul e aproape, soții Ceaușescu au dorit să își vadă copiii în ultimele zile ale vieții. Relațiile dintre ei, totuși, au rămas la fel de reci.

În seara zilei de 21 decembrie 1989, în jurul orei 18:00, Elena Ceaușescu vorbește la telefon cu Valentin și Zoia. Le spune să vină la apartamentul lor din sediul CC al PCR după ora 20:00. Până atunci, copiii nu fuseseră niciodată în acest loc. Doar părinții și personalul de servire aveau acces acolo. Nicu, fiul lor, era la Sibiu, unde era prim-secretar al PCR pe județ, și nu va participa.

Toate intrările în clădire, precum și holurile de la etajul 1, unde erau cabinetele de lucru și apartamentul soților Ceaușescu, erau puternic păzite de ofițeri și subofițeri din securitatea prezidențială.

Ultima întâlnire dintre dictator, Zoia și Valentin

Informațiile despre vizita copiilor la părinții lor în apartament sunt puține și provin de la Valentin și Zoia. Aceasta întâlnire a avut loc înainte de o zi care se va dovedi crucială pentru întreaga familie. Era un moment unic în istoria recentă a conducătorilor români, datorită contextului ales.

„Pentru o mai bună analiză făcută de fiecare cititor aducem în atenție că Zoie nu se mai întâlnise cu mama ei din luna aprilie 1989. Adică de 8 luni. Zilnic, în afară de duminici, Elena și Nicolae Ceaușescu treceau dimineața, spre sediul lor de activitate, prin fața casei lui Zoie și Nicu și niciodată nu s-au oprit ca să-și vadă copiii. Nu se opriseră încă din 1982, când acești doi copii se mutaseră în această casă. Excepție a fost când Nicu s-a căsătorit și Elena a venit pentru puține minute ca să fie socotită prezentă.

Motivele unei asemenea relații porneau probabil de la dorința permanentă a Elenei Ceaușescu de a controla activitatea copiilor ei. Iar aceștia își formaseră personalitatea lor. Ajunseseră, toți, la vârsta de 37-39 ani și nu mai acceptau ca viața să fie dirijată de interesele politice ale părinților lor.

Ce se știe: Zoie era însoțită de soțul ei Mircea. Ne spune: „Când am ajuns în sediul CC părinții mei terminaseră cina. Era prezent și Valentin care deschide discuția spunând că situația este grea la Timișoara. Mama intervine și spune că lucrurile nu erau chiar așa. În acest timp tata este anunțat că este chemat de Ion Coman aflat la Timișoara. Tata trece într-o cameră alăturată și discuția e scurtă de 1-2 minute. La revenire Valentin îl întreabă pe tata ce s-a întâmplat? Dar tata nu i-a răspuns. Apoi, tata ne-a anunțat că este obosit și trebuie să se culce”. Ca urmare, Zoie, Mircea și Valentin își iau la revedere și pleacă.”, a relatat fostul ofițer de Securitate.

Cu toate că nu se știu cu exactitate toate detaliile despre această ultimă întâlnire, colonelul Cristea era convins că aceasta a fost una sentimentală, neobișnuită.

Ultima întâlnire, învăluită în mister

„Se pare că amintirile de mai sus au fost scoase dintr-o declarație dată în fața organelor de cercetare. Zoie avea sensibilitățile ei sufletești și, în mod sigur, discuțiile au fost mai largi, cuprinzând și părerile Elenei Ceaușescu. Tot din aceste amintiri ale lui Zoie rezultă că Valentin era interesat să știe, în interes personal, dar și pentru a-și forma păreri despre viitorul imediat al părinților lor. N-a aflat nimic. Mai rezultă că părinții lor n-au vorbit. Atunci de ce i-a chemat? A fost o vizită numai de a se revedea.

Personal am rezerve, căci sfârșitul vieții părinților era în atenție. Nu se spune nici cât a durat această întâlnire. Interesant pentru public ar fi fost dacă Zoie ne relata despre posibilele sale discuții avute, tot în acele ore, cu Nicu și cu Valentin. Un sfârșit de familie realizat într-o tăcere care pornea de la frică sau nepăsare. Distanțarea relațiilor între membrii acestei familii a fost evidentă pe parcursul întregii lor vieți. Totuși, în ultimele ore de viață, atitudinile se schimbă. Este imposibil ca Nicolae Ceaușescu să fi uitat că Zoie era iubirea lui ca tată, toată viața. Sunt convins că întâlnirea a avut un puternic conținut sentimental.”, a mai scris el.

În anii care au urmat, Valentin Ceaușescu a acordat câteva interviuri scurte despre părinții săi. Într-unul dintre acestea, dat agenției Associated Press.

Zoia Ceaușescu spunea că dictatorul nu mai avea discernământ

„Tatălui meu i-au fost ascunse lucrurile. Când a auzit de revoltele de la Timișoara, a crezut că e mâna rușilor. Era o rebeliune națională împotriva lui”. Cu alte ocazii, Valentin a mai spus: „Cultul personalității a fost, într-un anumit sens, un lucru foarte simplu. Și mai ales cum s-a ajuns aici. Are, totuși, o explicație. Cultul personalității a fost, de fapt, construit, în raport cu o amenințare externă. Amenințarea rusească era foarte prezentă.”

Într-o ocazie, separată de frații săi, Zoie ne mai spune de tatăl său: „Puterea transformă până la urmă. De fapt, nu ridică, ci coboară, chiar poate să distrugă un om. Muncea mult, era activ, este adevărat. Cred că nu mai avea discernământ, forță.”

Nu știm care a fost ocazia când a făcut astfel de declarații. Sunt păreri din care rezultă că Zoie dorea să scape de ceva și să ajungă în poziția de libertate.

Cei care citesc aceste relatări se așteptau la puncte de vedere care să definească atitudinile soților Ceaușescu în relație cu societatea, cu diferite persoane și mai ales cu copiii.

Rezultă că, în toți anii cât familia s-a aflat la putere, fiecare membru al acesteia a acționat pentru rezolvarea intereselor personale. Așa se explică faptul că întâlnirile dintre soții Ceaușescu și copiii lor au fost rare și scurte.”, a mai scris el.

Cartea scrisă de Eugen Cristea prezintă viața soților Ceaușescu prin ochii unui agent al Securtității, aceasta poate fi achiziționată pe edituradecarte.ro.

Revista presei
Partea lor de adevăr