Secretele din dosarele de corupție. Milionarii și parlamentarii care au dat proba prostiei la DNA. “Vedeți că vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră”

Secretele din dosarele de corupție. Milionarii și parlamentarii care au dat proba prostiei la DNA. “Vedeți că vorbesc să înţelegeţi dumneavoastră”

Mai mulți demnitari sau afaceriști de top au făcut greșeli copilărești atunci când dădeau sau primeau șpagă, sau când puneau la cale tunuri financiare. Gafele acestora au ajuns probe-cheie în ancheta procurorilor DNA.

Cel mai recent caz este cel al afaceristului Gheorghe Paltin-Sturdza, cel care voia să retrocedeze fraudulos aproximativ 40.000 de hectare de pădure, cu ajutorul deputaților PSD Ioan Adam și Viorel hrebenciuc. Prejudiciul adus Romsilva: 300 de milioane de euro. În timpul perchezițiilor, procurorii au descoperit acasă o agendă în care Paltin-Sturdza nota ce discuta cu parlamentarii: “Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase”. Pe 20 aprilie 2013, de la un restaurant din Brașov, Paltin Gheorghe Sturdza a cosemnat: “La ”Romantic” cu Adamii si Mirela Discutat strategii. Vom face contractul cu Bengescu (unul dintre intermediarii afacerii n.r.)”.

In 21 aprilie, de data aceasta la un hotel din Bucuresti, Sturdza s-a intalnit din nou cu Viorel Hrebenciuc și a notat in agenda: “Vorbit cu Hrebe la hotel….Ok”. Cateva ore mai tarziu, la cina, Sturdza a consemnat: “La masa, acasă cu Adamii cu Mirela, discutat și redactat contract Bengescu”. Cateva luni mai tarziu, in 13 iunie 2013, Paltin Georghe Sturdza a avut o întâlnire cu Viorel Hrebenciuc, Prodan Victor Adrian și Bengescu Dan Costin, notându-și în agenda că „s-a căzut la o înțelegere”.

Stick-ul lui Penescu

Ne puteți urmări și pe Google News

Cazul lui Paltin-Sturdza este identic cu cel al lui Gheorghe Penescu, patronul magazinelor Pic, cel care își nota cu minuțiozitate pe un stick de memorie toate șpăgile. Atunci când au găsit stick-ul, procurorii DNA au rămas suprinși să găsească o contabilitate paralelelă ținută de afacerist. Astfel, Penescu nota pe data de 14.04.2006: „Protocol Consiliul jud.Argeş”- 2.838,15 lei. Era de fapt mită în cadouri pentru președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu, pentru a primi contracte de la CJ Argeș. Pe 18.12.2006, a fost consemnată suma de 28.000 lei ca fiind dată cu titlu de „protocol CCA”. Era de fapt mită pentru Constantin Gheorghe, fostul șef al Comisieie Centrale a Arbitrilor, pentru a favoriza echipa de fotbal din Pitești.

 

Comisioanele lui Uioreanu, agenda electronică

Un caz similar s-a întâmplat și în dosarul lui Horea Uioreanu, șeful CJ Cluj. Consilierul politicianului, Răzvan Pop , ținea în calculatorul lui o agendă în care apar toți banii pe care i-a încasat de la diverși oameni de afaceri și sponsori. De asemenea, în agenda găsită în calculatorul lui Răzvan Pop sunt trecute și toate cheltuielile pe care le-a făcut Horea Uioreanu. În catastiful șefului de cabinet al președintelui Consiliului Județean Cluj sunt trecute toate „intrările”, „ieșirile” și sursele banilor, dar și comisioanele care se încasau la atribuirea contractelor publice.

Păcăleala “Judecătoarelor șpăgare”

Judecătoarele Costache şi Dinu discutau în lifturile de la Tribunalul Bucureşti despre dosarele în care se cereau intervenţii în schimbul unor sume mari de bani, convinse că aşa nu vor putea fi interceptate. Asta după ce ofiţerii anticorupţie le-au spus celor doi magistraţi, în discuţii private, că în lifturile capitonate cu tablă şi aluminiu nu se pot face interceptări. Totodată, judecătoarea Antonela Costache ar fi aflat în acelaşi mod că nu ar putea fi interceptată dacă ar deţine un telefon mobil de generaţie veche. Sursele judiciare au precizat că cele două judecătoare şi-ar fi achiziţionat astfel de telefoane mobile pentru a se feri astfel de o presupusă anchetă.

 

Limbaj codificat: "spital", "doctor" şi "medicamente"

Fostul senator PSD Cătălin Voicu creddea că vorbește disimulat la telefon, dar, de fapt tot ce discuta era ușor de decodifcat. Termenii de "spital", "doctor" şi "medicamente" i-au substituit pe cei de judecată, magistrat şi bani sau alte foloase materiale.

Voicu: Sa traiti, domnule Presedinte!

Casuneanu: Cu deosebit respect, domnu general!

Voicu: Voiam sa va informez in legatura cu hartiile acelea medicale trimise de domnul doctor al dumneavoastra si transmise sub stampila domniei sale. Pe data de 30 o sa-l anunte….baiatul…

Casuneanu: Am inteles.

Voicu: …o sa-l anunte baiatul ca are prima intrevedere aci cu domnii ca sa stabileasca tratamentul, tot, tot, tot, ….chiar in cadru oficial, la spital, vor fi chemati, da? Pentru….(neinteligibil)…(vorbeste in acelasi timp cu Casuneanu)…

Casuneanu: Am inteles.

Voicu: Si restul e totul foarte bine. Am inteles ca diagnosticul e foarte bun si nu-i rau, deci n-a fost cancer, nici intr-un caz.

Casuneanu: Am inteles. E in regula.

Voicu: Va doresc o zi buna. Sa traiti!

Casuneanu: Sa va dea Dumnezeu sanatate!

Cătălin Voicu e negat în fața judecătorilor că vorbeau codificat, în schimb Cășuneanu a arătat că nu au stabilit să vorbească codat. „Voicu vorbea aşa. Dar era un limbaj de grădiniţă, îl înţelegea şi un copil”.

 

Stavarache, discuții în ușa arestului

Un alt caz de prostie din partea unui demnitar este în cazul primarul din Bacău, Romeo Stavarache. Pus în libertate, în stare de control judiciar, Stavarache a încîlcat condițiile la mai puțin de o oră de le eliberare. El a discutat, de pe telefonul unui apropita, cu unul dintre complicii săi, chiar în sediul IPJ Bacău. În plus el a fost filmat când ieșea din sediul IPJ împreună cu doi dintre complicii săi și s-au urcat în aceeași mașină. Cei trei aveau interdicția de a discuta.

Domn: Şefu' ! Da’ când sunteţi toţi trei ca să vă iau pe toţi!

Stavarache: Perfect!

Domn: Vă iau doar eu şi…Da? Ok!

Stavarache: Aa! Tu vii la Judeţ ! La Judeţ vii!

Domn: La Judeţ! Corect, corect, corect!

S-au crezut deștepți

  • Tudor Pendiuc, primarul orașului Pitești, care era arestat la domiciliu pentru luare de mită și abuz în serviciu, a încălcat, și el, regulile instanței și a ajuns din nou în arest. Edilul îi suna pe cunoscuţii săi şi le cerea să-i fie daţi la telefon complicii săi, iar când vorbea cu aceştia li se adresa ca şi cum ar fi discutat tot cu cei apelaţi iniţial.
  • Un alt caz celebru, care a încălcat condițiile controlului judiciar, este cel al lui Marian Căpățână, intermediarul șpăgii din dosarul lui Mircea Băsescu. El a mers împreună cu soția sa la un magazin duty free de unde a cumpărat un parfum. Căpățână a fost surprins și de camerele de luat vederi ale magazinului, iar polițiștii au urmărit înregistrările.
  • Fostul şef al Parchetului Tribunalului Ialomiţa, Cristian Hristescu, a fost prins încălcând obligațiile arestului la domiciliu. A fost văzut în parcarea unui hipermarket, după ce trecuse pe la un hotel, însoţit de o femeie.