Secretele comasării alegerilor locale cu parlamentarele
- Alecu Racoviceanu
- 24 martie 2022, 13:08
Lansată de Florin Cîțu cu ocazia ședinței de Birou executiv a partidului pe care îl conduce, ideea comasării alegerilor din 2024 circula deja pe culoarele politicii. Pe politicieni îi așteaptă atunci un an greu, cu europarlamentare, alegeri locale, parlamentare și prezidențiale, iar pe noi, votanții, ne așteaptă un an cu multe duminici pierdute.
Diferența dintre analiștii militari și cei politici este că primii – cei pe care îi puteți citi, auzi sau vedea, despre ceilalți nu avem habar – spun același lucru. La politică mai merge să ne dăm cu părerea sau chiar să o dăm în bară.
Poate omul obișnuit s-o gândi că ideea comasării este pentru a îi elibera lui câteva duminici, dar adevărul este, cred eu, mult mai pragmatic.
La început vă spun că, din informațiile mele, votul simultan pentru locale și parlamentare este o idee pe care o analizează și PSD. Principalul impediment este o decizie a Curții Constituționale, dar se pare că juriștii au găsit soluția pentru ca ”orarul” alegerilor din 2024 să fie: europarlamentare în mai-iunie, când le fixează UE, localele simultane cu parlamentarele în septembrie-octombrie, data fiind aleasă de așa natură ca mandatele primarilor să nu fie prelungite nejustificat, iar prezidențialele încheie en-fanfare anul, în noiembrie-decembrie.
Care ar putea fi beneficiile partidelor din comasarea alegerilor locale cu generalele? Câteva au fost expuse deja, cheltuieli mai puține cu secțiile de votare, mobilizarea primarilor pusă și în slujba deputaților și senatorilor candidați în aceleași circumscripții.
Dar ea ar putea însemna și altceva. În mod normal, partidele ar fi trebuit să dorească unirea alegerilor parlamentare cu prezidențialele, ultimele asigurând și ”locomotive” electorale și prezență mare la vot, fiind cu impact emoțional mai mare.
De ce nu se discută soluția asta, de tradiție în sistemul electoral românesc, înainte de mărirea mandatului prezidențial, de la 4 la 5 ani?
O explicație ar fi că liderii locali sunt mai puțin interesați de Palatul Cotroceni, mai importante fiind câștigarea primăriilor, consiliilor și asigurarea unor procente care să permită formarea Guvernului. La acel moment, Guvernul va trebui format înainte de aalegerea președintelui. Propus de o alianță majoritară, premierul va...
Dar care ar putea fi alianța majoritară la acel moment. Calculele se fac acum, pe procentele de acum, iar alianța de 51% (las partidelor bucuria de a afla procentele fiecăruia) este PSD-PNL.
Și acum întrebarea pe care sigur și-au pus-o toți când au auzit de comasarea alegerilor: dacă rezistă Coaliția de guvernare până în 2024, cu sau fără rotația premierilor, dacă procentele obținute la parlamentare vor permite o majoritate largă, se gândesc grupuri din PNL și PSD la posibilitatea unui candidat unic la președinție?
Răspunsul e ”da”, fiind cam singura cale pe care ei o văd de a contracara un candidat al curentului naționalist și unul progresist.