Secrete dezvăluite despre fertilizarea in vitro, bolile viitorului și cât de tare ar trebui să ne sperie nivelul ridicat al colesterolului din sânge!

Secrete dezvăluite despre fertilizarea in vitro, bolile viitorului și cât de tare ar trebui să ne sperie nivelul ridicat al colesterolului din sânge!

Un consiliu de medici de renume au oferit cele mai uluitoare răspunsuri pentru cele mai mari probleme medicale cu care se confruntă omenirea: · sindromul ovarelor polichistice și endometrioza · bolile de sânge · bolile ce vor afecta generația viitoare · tratamentul „on/off” pentru Parkinson Către ce etapă se îndreaptă omenirea, din punct de vedere medical? Cercetătorii și oamenii de știință aduc an de an noi soluții pentru vechiile probleme, astfel că în zilele noastre putem crede, într-un mod realist, că boli grave, precum cancerul, vor fii doar o amintire urâtă. Dar să nu ne culcăm pe o ureche, spun ei, pentru ca în timp ce aplicăm noile metode de a scăpa de bolile frecvent întțlnite, apar altele noi, despre care știu prea puțin.

Reporterii EVZ au reușit să stea de vorbă, la o masă rotundă cu mai mulți medici turci din prestigiosul grup Medicana, cotați ca fiind ași în specialitățile pe care le profesează. Tema discuției a fost legată de cele mai des întâlnite boli, iar răspunsurile au fost cel puțin uluitoare.

Pentru început, dr. Huseyin Cetinalp, specialist în medicină de urgență, a răspuns la întrebarea „Care este mai mare provocare pe care omenirea o avea în viitor, din punct de vedere medical?”

Ne puteți urmări și pe Google News

După mai bine de 20 de ani de activitate, în ultimii ani ocupând un post în managementul spitalelor private, dr. Huseyin Cetinalp e de părere că „ne îndepărtăm foarte mult de viața naturală. Mâncăm mâncare artificială, respirăm aer poluat, nu facem mișcare, ne petrecem viața în fața televizoarelor, tabletelor și a telefoanelor. Toate acestea duc la probleme de inimă, probleme renale, ale creierului și, bineînțeles, cancer”, explică medicul. „Trăim ca niște roboți, însă organismul nostru nu este clădit pentru acest stil de viață. Nu suntem de fier, din contră, suntem foarte vulnerabili. Cea mai întunecată viziune este că toate aceste boli pe care le-am enumerat sunt acum descoperite, din ce în ce mai des, la copii. Cred că asta va fi problema viitorului: regăsirea unor boli grave, „de adult”, în zona pediatriei. Modificările genetice sunt evidente de la generație la generație, iar știința începe să dezvolte și acest segment al geneticii”, a explicat doctorul.

 

1 din 4 cupluri nu poate avea copii. Totul despre FIV

Fertilizarea in vitro este cea mai căutată procedură de cuplurile care nu reușesc să obțină o sarcină în mod natural. Pe lângă faptul că apar tot mai multe astfel de cupluri, motivul pentru care concepția nu are loc este rareori descoperit, ci doar „bănuit”.

Profesorul dr. Birol Vural, medic ginecolog obstetrician și cercetător științific, spune că de-a lungul studiilor sale a reușit să deslușească care sunt principalele obstacole ale femeilor în a rămâne însărcinate. „Sindromul ovarelor polichistice și endometrioza sunt principalele motive ale infertilității. Lor le este recomandata procedura FIV (Fertilizare in vitro)”, explică profesorul. „Am avut o pacientă de 46 de ani care încerca fără succes, de 10 ani, să aibă o sarcină. Am putut recolta doar un singur ovul, iar din acel ovul a rezultat o sarcină”, ne-a povestit prof. Vural.

Evz: -Câte ovule se implantează la un FIV?

Prof. Birol Vural: -Dacă pacienta are peste 35 de ani, se implantează 2 sau chiar 3 ovule. Dacă este sub 35 de ani, legile din Turcia ne obligă să transferăm unul singur.

-Care este rata de succes a unui FIV în clinicle din Turcia și cât costă procedura?

- În cazul paceintelor de peste 35 de ani, între 40-50%. Procedura costă în jur de 3.500 - 4.500 de dolari în Turcia, deci, din câte înțeleg, e mai ieftin ca în multe țări europene. Totuși, îmi place să cred că pacientele apelează la noi pentru rata ridicată de succes, iar prețul mai mic e doar un bonus.

- Cât poate să stea un ovul înghețat?

- În mod normal 5 ani, dar se poate prelungi până la 10.

- Ați observat la copiii făcuți prin FIV o diferență între ei și copiii concepuți natural?

- Când privim în ansamblu nu este nicio diferență, însă când luam cazurile în detaliu, găsim mici anomalii congenitale. Dar, în general, singura diferență accentuată este că bebelusii născuți prin FIV sunt mai mici în greutate.

- În lucrările dumneavoastră spuneți că printre principalele cauze ale infertilității la femei este sindromul ovarelor polichistice. Ce produce această afecțiune?

- Principalul factor care produce acest sindrom este greutatea. În momentul în care femeia începe să slăbească, sarcina se poate produce imediat. Totodată, nu se știe cu exactitate ce provoacă acest simptom. Există dovezi care subliniază și o legătură genetică.

-Acest sindrom poate degerena într-o afecțiune malignă?

-Din experiența mea, sindromul ovarelor polichistice nu se transformă în cancer.

-Este endometrioza provocarea secolului în ginecologie? Cum își dă seama o femeie că ar putea avea această boală?

- Da, este! Pentru că 15% dintre persoanele tinere, femeile sub 35 de ani, sunt deja diagnosticate cu endometrioză. Boala cauzează infertilitate și, din păcate, este o boală tăcută, care nu se manifestă zgomotos. Diagnosticul se poate pune doar prin laparoscopie exploratorie. E o boală care se comportă la fel ca o boală autoimună, precum tiroidita Hashimoto, de exemplu.

-Tiroidita autimuna și enodometrioza pot exista împreună?

-Și una, și alta se comportă la fel și pot exista împreună, însă ele sunt doar asemănătoare, nu pot să spun că una e provocată de cealaltă.

- Dumneavoastră faceți și o procedură nou apărută, rejuvenarea ovariană. Cui îi este folositoare și cum se face?

- În grupul de clinici Medicana din Istanbul facem această procedură, pentru că avem aparatura necesară. În primul rând, ea este folositoare în cazul femeilor care se apropie de menopauză, pentru a o întârzia, dar e benefică și femeilor care au probleme cu endometrul și, drept urmare, probleme de fertilitate. Cum se face: pacientei i se recoltează sânge, care apoi se tratează după o procedură specială în laborator din care rezultă PRP (Plasmă îmbogățită cu trombocite). Sângele rezultat este injectat direct în ovar, prin microinjecție ghidată ecografic. PRP-ul conține și celule stem.

Implantul de microcip în creier pentru bolnavii de Parkinson

Boala Parkinson transformă bătrânețea într-un adevătat iad. „Dacă medicul neurolog, prin mijloacele de tratare accesibile, nu poate suprima simptomele date de boala Parkinson, precum tremuratul, mai există două opțiuni:

Prima opțiune reprezintă o procedură chiruricală, care constă în realizarea unei leziuni în creier, în zona care secretă dopamină. Este o intervenție realizată „pe viu”, fără anestezie totală, în care se deschide craniul. Bineînțeles că pacientul nu simte durere sau disconfort. Prin această metodă relativ simplă, tremurul dispare.

A doua opțiune este de nouă generație și presupune implantarea unui dispozitiv medical, pe care pacienții îl numesc simplu, cip, și care acționează prin stimulare profundă a creierului. Cipul acționează ca un buton „pornit/oprit”. Pornit, tremurul se oprește. Oprit, tremurul reapare. E o intervenție foarte ușoară și rezultatele sunt fantastice pentru pacient”, a explicat neurologul Kazim Yigitkanli.

Terapia cu transfuzii de sânge, o mare țeapă?

Dr. Ozkan Sayan, medic militar specializat în hematologie, cataloghează ca fiind ineficientă „terapia cu trasnfuzii de sânge”, la care se spune că apelează foarte multe staruri de la Hollywood pentru reîntinerire. „Nu cred în terapii de genul acesta. Eu cred în terapiile știițifice, în cele deja dovedite. Fac parte din Uniunea Hematologilor din Turcia, care este afiliată Uniunii Hematologilor din Europa și din America. Această terapie nu este una agreată de nicuna dintre acestea”, spune specialistul. Totodată, medicul spune că transfuzia de sânge reprezintă un tratament de ultimă generație atunci când implică celule stem. „Tratamentele pe bază de celule stem se dezvoltă continuu, iar acestea dau naștere unor terapii țintă, personalizate, care, bineînțeles, sunt foarte eficiente în tratarea unor boli precum leucemia”, mai explică dr. Sayan.

Cum se depistează precoce leucemia?

Din păcate, doctorul hematolog nu crede că o leucemie poate fi prinsă „din fașă”, decât accidental. „Leucemiile acute evoluează foarte rapid. De la o lună la alta se pot modifica drastic analizele de sânge, deci nu e ceva ce poți controla. Totodată, cei expuși la radiații au șanse foarte mari să dezvolte această boală. Aceste persoane sunt singurele care pot face ceva în ideea de prevenție, prin schimbarea mediului sau prin folosirea tuturor mijloacelor de protecție”, a mai spus el.

Nivelul de colesterol diferă de la o țară la alta

„În SUA, de exemplu, colesterolul trebuie să fie sub 200. Aici, în Turcia, limita este la 240. Iar colesterolul bun (LDL) ne transmite un semnal de alarmă atunci când trece de 160. Iar trigliceridele sunt crescute când sunt peste 150. Dar nu folosim tratament medicamentos în cazul tuturor pacienților. În primul rând se recomandă sport și dietă”, a explicat dr. Ozkan Sayan.