Secretarul general al NATO: „Fără SUA, Uniunea Europeană nu va putea niciodată să apere Europa”

Secretarul general al NATO: „Fără SUA, Uniunea Europeană nu va putea niciodată să apere Europa”

ILSOLE24ORE. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, definește situația din Afganistan „o tragedie”. Însă apără alegerea de a trimite trupe în țară.

La mai puțin de două săptămâni după căderea oraşului Kabul în mâinile talibanilor, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, 62 de ani, defineşte situația din țară „o tragedie”. Cu toate acestea, vorbind cu reprezentanţii unui grup de ziare europene, printre care şi cotidianul Il Sole / 24 Ore, fostul prim-ministru norvegian continuă să apere alegerea de a trimite trupe în țară. În faţa apelurilor pentru crearea unui sistem de apărare europeană, Stoltenberg susține că „Uniunea Europeană nu va putea niciodată să apere Europa”.

R.: Cum se desfăşoară evacuarea la Kabul?

J.S.: NATO joacă un rol cheie, prin prezența la aeroport a 200 de bărbați și femei, contribuind la alimentarea cu carburant, la controlul spațiului aerian și la protecția împotriva incendiilor. Pe plan diplomatic, reprezentantul nostru, ambasadorul Stefano Pontecorvo, coordonează eforturile tuturor țărilor aliate. Marți am evacuat 21.600 de persoane. 40% au călătorit la bordul unor avioane non-americane. În prezent, de la Kabul decolează până la 80 de zboruri pe zi ale ţărilor membre NATO.

R: Situaţia din Afganistan pune la îndoială mai mult ca niciodată credibilitatea NATO.

J.S.: Este teribil să asistăm la cele mai recente evoluții afgane. Poporul afgan trăieşte o adevărată tragedie. Și este îngrozitor faptul că este pus în pericol progresul social realizat în ultimii ani. În același timp, cred că e important să înțelegem că NATO rămâne o alianță foarte puternică. Am acționat în 2001 invocând articolul 5 din Tratatul Atlantic (care prevede asistență reciprocă în caz de atac, ed) nu pentru a proteja Afganistanul, ci pentru a proteja Statele Unite. Am vrut să evităm noi atacuri teroriste împotriva Statelor Unite și a altor țări NATO.

În ultimii douăzeci de ani, am reușit să împiedicăm ca Afganistanul să devină un refugiu sigur pentru terorismul internațional. Indiferent de ceea ce se întâmplă în țară, America de Nord și Europa trebuie să rămână unite întrucât ne confruntăm cu o schimbare a echilibrului puterii la nivel global, în urma unei Rusii mai agresive și a ascensiunii Chinei. Alegerea de a părăsi Afganistanul a fost dificilă, însă nu modifică angajamentul aliaților de a se apăra reciproc, nu schimbă necesitatea ca America de Nord și Europa să rămână unite și nici nu schimbă utilitatea articolului 5.

R: Cum reacționați la noua dezbatere privind urgența Europei de a-şi asuma responsabilitățile de apărare a continentului?

J. S: Trebuie să distingem două aspecte. De ceva timp, aliații au decis să crească cheltuielile militare aducându-le la 2% din PIB-ul la nivel național. Aceasta este o condiție prealabilă pentru o apărare mai puternică a Europei. Acestea fiind spuse, este greșit să gândești că Europa se poate apăra fără Statele Unite, sau fără NATO. Uniunea Europeană nu va putea niciodată să apere Europa. În parte, din motive financiare: 80% din cheltuielile militare NATO provin din țări terțe.

În parte din motive geografice: Norvegia în nord, Turcia în sud, Canada, Statele Unite și Regatul Unit în vest contribuie la apărarea Europei. Prin urmare, avem nevoie de o legătură transatlantică pentru o apărare credibilă a Europei. Aș adăuga, de asemenea, că orice încercare de a slăbi legătura transatlantică nu numai că ar slăbi NATO, ci ar divide Europa. (Rador)