Secretarul de Stat al SUA caută  un  succes facil în Europa? Sau alta e strategia?

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, urmează să viziteze Republica Cehă, Slovenia, Austria și Polonia. Unii ar spune că Trump, sătul de progresiștii aflați la putere în Occident, caută o alianță cu țările din Est. Publicația belgiană L'Echo- e de altă părere.

"Secretarul de stat american va începe marți un turneu de cinci zile în Europa, care se va încheia în Polonia, un aliat apropiat al președintelui american dornic să preia o parte dintre trupele americane care vor părăsi Germania Angelei Merkel, cu care Washingtonul are relații tensionate.

Turneul îl va duce și în Republica Cehă, Slovenia și Austria, unde va încuraja aliații Statelor Unite să se distanțeze de gigantul chinez al telecomunicaților Huawei, lider mondial în tehnologia 5G.

Vizita lui Pompeo este organizată la doar câteva săptămâni după anunțul retragerii a aproximativ 12.000 de soldați americani din Germania, dintre care 6.400 vor fi repatriați în Statele Unite, iar alți 5.600 repoziționați în alte țări NATO, inclusiv Belgia și Italia. Trump are o relație execrabilă cu cancelarul german Angela Merkel, care a refuzat invitația la un summit al G7 la Washington, pe fondul pandemiei de Covid-19. Președintele american acuză Berlinul că nu a contribuit suficient la cheltuielile NATO și că a profitat financiar de prezența militară americană /pe teritoriul său/.

Vizită destinată opiniei publice americane

„Ceea ce este interesant în acest turneu sunt țările în care Pompeo nu merge”, remarcă Ian Lesser, vicepreședinte al think-tank-ului German Marshall Fund. "În cazul în care secretarul de stat ar dori să discute în acest moment problemele relațiilor transatlantice, ar trebui să aibă escale la Bruxelles, Paris și Berlin." 

Acest turneu este destinat mai mult opiniei publice americane, cu mai puțin de trei luni înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. Este puțin probabil ca alegătorii americani să fie interesați de repoziționarea forțelor americane în afara Germaniei, dar „ceea ce are un impact politic pozitiv este primirea rezervată unui înalt oficial american din Europa”, adaugă el. 

Turneul lui Pompei în Europa de Est este „o călătorie cu risc scăzut pentru Administrație”, conchide Lesser. „Vor să dea impresia unui succes diplomatic”.

Potrivit directorului pentru Europa din cadrul Departamentului de Stat, Phil Reeker, Pompeo intenționează să ridice și problema dependenței energetice a Europei față de Rusia. Secretarul de stat a deschis calea unor sancțiuni mai dure pentru a împiedica proiectul de gazoduct Nord Stream 2 (între Rusia și Germania). Polonia se opune și ea proiectului, temându-se că acesta va consolida influența Rusiei în Europa, dar mai multe companii europene cofinanțează proiectul, inclusiv o companie austriacă", scrie L`Echo.