Evenimentul Zilei > Social > Secolul toleranței și al dialogului
Secolul toleranței și al dialogului

Secolul toleranței și al dialogului

Filosofia lui Dalai Lama, pe care acesta o dăruiește lumii: mergi pe calea compasiunii, trăiește frumos!

Dalai Lama îndrumă umanitatea, de peste o jumătate de secol, pe calea compasiunii, învățând-o ce înseamnă să trăiască frumos. În discursul său, argumentele științei susțin îndemnurile religiei – semn al unei gândiri logice și umaniste. Cel de-al XIV-lea Dalai Lama este un vizionar cu o profundă înțelegere a evenimentelor petrecute în lumea de ieri și de azi, dar și cu o perspectivă unică asupra viitorului omenirii.

Fapte

„(…) Ca ființă umană, mărturisesc faptul că fericirea mea depinde de alții, iar grija pentru fericirea altora este o responsabilitate morală pe care o iau în serios. Este nerealist să credem că viitorul omenirii poate fi îmbunătățit numai pe baza rugăciunii sau a intențiilor bune. Ceea ce trebuie să facem este să trecem la fapte. În consecință, prima mea îndatorire este să contribui la fericirea umană cât de bine pot.


Să facem în așa fel încât secolul XXI să fie unul al toleranței și al dialogului


Totodată sunt și călugăr budist, iar potrivit experienței mele, toate tradițiile religioase au potenţialul de a transmite mesajul iubirii și al compasiunii. Astfel, a doua mea îndatorire este aceea de a sprijini armonia și relațiile prietenoase. În al treilea rând, sunt tibetan și, deși m-am retras din politică, rămân interesat să fac tot ce pot ca să ajut poporul tibetan și să apăr cultura noastră budistă și mediul natural al Tibetului — ambele amenințate de distrugere(…)”, spune Dalai Lama.

Forța binelui

Dalai Lama, unul dintre cei mai influenți lideri spirituali și politici ai lumii, a împlinit, la 6 iulie, vârsta de 80 de ani. Cu această ocazie, Curtea Veche Publishing a lansat, odată cu edituri din întreaga lume, volumul „Forța binelui – Viziunea lui Dalai Lama pentru lumea de azi”, de Daniel Goleman, cu o prefață semnată chiar de Sanctitatea Sa Dalai Lama. În întreaga lume, luna iulie este dedicată lui Dalai Lama.

„Dalai Lama crede cu mult mai mult în puterea indivizilor de a-și uni forțele, decât în schimbările de la nivel înalt, indiferent dacă e vorba de o organizație, un guvern sau un dictator”, adaugă autorul cărţii.

Al XIV-lea DALAI LAM

Sfinția Sa Tenzin Gyatso, al XIV-lea DALAI LAMA, este liderul spiritual al poporului tibetan. S-a născut la 6 iulie 1935, în Taktser, În Tibet. La vârsta de 2 ani, conform tradiției tibetane, a fost recunoscut ca reîncarnare a predecesorului său, al XIII-lea Dalai Lama, fiind prin urmare încarnarea lui Avalokiteshvara, Buddha al Compasiunii. Ceremonia sa de încoronare a avut loc la 22 februarie 1940. Din 1959, după invazia trupelor chineze în Lhasa, trăiește în exil, în nordul Indiei.