Secesiune economică în SUA: America este ruptă în două

America și restul lumii salută astăzi un președinte american care prevestește o nouă eră.

Discrepanțele dintre statele Republicane și cele Democrate s-au adâncit în perioada pandemiei de COVID. Astfel încât cele din urmă au ajuns să trăiască pe spinarea celor dintâi.

Secesiune economică: termenul nu este deloc forțat. În ultimele șase-opt luni, Statele Unite au cunoscut una dintre cele mai mari migrații de persoane motivate economic și ideologic din ultimul secol.

Nici în vremea Marii Crize din 1933 nu s-au mutat atât de mulți americani, în căutarea unei vieți mai bune, arată o analiză a grupului de consultanță Birch Gold Group.

Astăzi, cei care se mută par a fi în marea lor majoritate conservatori și moderați.

Fenomenul a fost agravat de COVID și de restricțiile sale.

Economiile statelor albastre (dominate de Democrați) mor din cauză sunt opresive. Sufocă afacerile și comerțul. În timpul pandemiei, lockdown-urile au fost un dezastru.

Potrivit US Postal, peste 300.000 de cetățeni ai New York-ului s-au mutat din oraș din martie până în octombrie. Un exod fără precedent, arată analiza citată.

Exod de dimensiuni biblice

În cealaltă parte a țării, California cunoaște un exod similar. Acesta a început dinaintea pandemiei. În 2019, 635.000 de cetățeni au fugit de birocrația sufocantă și de impozitele apăsătoare.

În 2020, California a atins cea mai mică rată de creștere democrafică din toată istoria sa. Peste 200.000 de oameni s-au mutat în alt stat, anul trecut. Presa californiană recunoaște că aceștia sunt în majoritate conservatori, încercând să scape oprimarea socialistă.

U-Haul, una dintre cele mai mari companii de mutări din țară, a realizat o listă cu statele în care s-au mutat americanii în timpul pandemiei.

Lista este dominată de fiefuri conservatoare notorii, state roșii (Republicane) ca Tennessee, Texas și Florida.

Ce înseamnă acest exod pentru statele stângiste, în termeni economici? În primul rând, o importantă scădere a veniturilor din taxe.

Cu miloaga la guvern

California prognoza o creștere de 5,6 miliarde de dolari, în ianuarie trecut, dar a ajuns la un deficit de 54 de miliarde în august.

Veniturile din taxe ale statului au scăzut cu 42% din martie până în mai, depășind cu mult restul țării.

Guvernatorul Democrat Gavin Newsome a implorat Congresul pentru un ajutor federal de 14 miliarde. El a afirmat că guvernul are o „obligație morală și etică de a ajuta statele”.

Exact acesta pare să fie modul în care state precum California supraviețuiesc, arată analiza Birch Gold Group. Luând din banii de taxe ai altor state, mai responsabile cu economiile lor.

Când California visa să se rupă

Auzim adesea că state precum New York sau California au PIB-uri comparabile cu ale unor țări întregi. Auzim despre industrie și producție agricolă. Acum câțiva ani, s-au auzit inclusiv chemări la secesiune ale Californiei. Nu o secesiune economică, ci una totală.

Motivul: „omul roșcat rău” (Trump). Adepții secesiunii susțineau că statul se poate susține singur „cu ușurință”.

Nimic mai fals. Ceea ce majoretele Stângii uită să menționeze sunt datoriile și deficitul uriașe ale statelor albastre.

Privind lista statelor cu cele mai mari datorii, se constată că marea lor majoritate sunt conduse de Democrați.

Meteahna socialistă

Aceste datorii sunt cauzate de cheltuieli iresponsabile și de nesfârșite măsuri de asistență socială. La fel ca toate sistemele socialiste, ele cheltuiesc mai mulți bani decât pot produce.

De asemenea, risipesc mai mulți bani decât cheltuiesc eficient. Acest lucru se traduce în taxe mai mari, deoarece statele albastre refuză să-și recunoască și corecteze greșelile, arată analiza citată. O secesiune economică tot mai evidentă.

Statele albastre, ca Illinois, se află întotdeauna în fruntea listelor cu cele mai mari taxe pe proprietate.

Taxele duc la sărăcie

Cineva ar putea presupune că o taxare mare creează condițiile unui program bun social de trai și de reducere a sărăciei. Fals.

California și New York au cele mai mari cifre de persoane fără adăpost (151.278, respectiv 92.091). Următorul stat pe listă este Florida, dar foarte departe, cu doar 28.000

Statele albastre au fost și cele mai entuziaste în impunerea unor restricții draconice în pandemie. Acest lucru a făcut ca statele roșii să depășească radical statele albastre din punct de vedere al performanței economice.

Ritmul de recreare de locuri de muncă în statele roșii a fost mult superior celui din statele albastre. La fel și cel de creștere al PIB-ului.

Drept urmare, a fost formulată o cerere de ajutorare a statelor albastre. Odată cu venirea lui Biden la Casa Albă, există toate șansele să i se dea curs cererii.

Pentru a sătura foamea de bani a statelor Democrate, suma totală a ajutorului trebuie să fie de multe trilioane de dolari.

Cum tot mai multe persoane active părăsesc aceste state, e de așteptat ca veniturile din taxe să continue să scadă.

Biden, catalizator de secesiune economică

Și cum stângiștii cresc taxele pentru a-și acoperi găurile din venituri, exodul din aceste state se va intensifica.

Un cerc vicios: statele Democrate să devină total dependente de dolarii federali din statele Republicane pentru a supraviețui.

Pe de altă parte, statele Republicane nu vor mai accepta lockdown-uri stricte. Dacă Biden va încerca să instituie o carantină de nivel 4 la nivel federal, cum a promis, statele roșii o vor sfida, arată analiza Birch Gold Group.

Este singura soluție de supraviețuire, pe care și statele albastre ar trebui să o aplice. Dar nu o vor face, prognozează BGC. Ele preferă să stea închise și să trăiască din ajutoare.

Sub Biden, cercul vicios se va agrava. Prăpastia economică dintre cele două categorii de state se va adânci. O adevărată secesiune.