Sebastian Papaiani şi MARELE SECRET NEGRU din viaţa lui. CE A FĂCUT marele ACTOR în MOMENTUL MORŢII unei persoane apropiate? S-a întâmplat în urmă cu APROAPE DOUĂ DECENII

Sebastian Papaiani şi MARELE SECRET NEGRU din viaţa lui. CE A FĂCUT marele ACTOR în MOMENTUL MORŢII unei persoane apropiate? S-a întâmplat în urmă cu APROAPE DOUĂ DECENII

Marele actor Sebastian Papaiani a murit marţi dimineaţa, după o lungă suferinţă. Unul dintre simbolurile scenei româneşti a lăsat în urma lui multe realizări artistice de excepţi, amintiri frumoase, dar şi secrete ascunse, neştiute de mulţi din cei care l-au apreciat.

Unul dintre aceste secrete este legat de relaţia avută cu fosta soţie, actriţa Eugenia Giurgiu. Conform iongirnod.blogspot.ro, relaţiile dintre cei doi au devenit atât de reci în timp încât la moartea fostei soţii, Papaiani a preferat să meargă la o altă înmormântare. Dezvăluirea a fost făcută de fiul pe care actorul l-a avut cu fosta actriţă din Sibiu.

“Mă simt vinovat pentru faptul că, deşi fusesem încredinţat tatălui, la solicitarea mea, atunci când aveam 10 ani, eu am fugit de la el şi m-am reîntors la mama. Bică (n.r. – porecla marelui actor) nu mi-a putut ierta niciodată trădarea, de aceea nu a vrut să mai ştie absolut nimic de mine. A venit pentru câteva minute în 1987, atunci când îmi satisfăceam stagiul militar la Giurgiu. Am stat foarte puţin de vorbă, aşa ca doi străini. Când a murit mama, în anul 2000, l-am chemat la înmormântare însă a refuzat să vină, preferând să meargă la funeraliile lui Dem Rădulescu. Acum sunt singur, pentru că şi fiul meu, tot Sebastian Papaiani, în vârstă de 28 ani este stabilit în Germania şi nu l-am mai văzut de vreo 12 ani”, declara fiul lui Sebastian Papaiani într-un interviu acordat în 2010.

Sebastian Papaiani şi drumul spre celebritate

Actor român de etnie greacă după tată, Papaiani s-a născut pe 25 august 1936 în Piteşti. Copilăria şi-a petrecut-o, după cum declara actorul într-un interviu acordată ProTv Magazin “într-o lume modestă, într-un cartier paralel cu Costache Negri, unde era plin de ţigani, dar ţigani cu care puteai să fii prieten...”. Tatăl sau, Alecu Papaiani, grec de origine, era proprietarul unei curţi, undeva în mărginimea Piteştiului în care erau apartamente de două cămăruţe, închiriate de coşari, geambaşi, lustragii etc. Alături de prietenii lui, era fascinat de circul ce venea în cartier şi de filmele ce rulau în acei ani, iar John Wayne şi Johnny Weissmuller erau preferaţii lui. La 17 ani se angajează contabil la un oficiu farmaceutic, joacă teatru de amatori, îndrumat de o fostă Miss România / 1936, Crina Cojocaru care îl determină să treacă peste multe obstacole şi să devină actor.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1960 şi în 1963 debutează în filmul / comedia regizorului Geo Zaizescu , “ Un surâs în plină vara“, unde alături de tânăra şi frumoasă actriţa Florina Luican, se face remarcat de critici şi de public. Filmează an de an, atât în drame, cât şi în comedii şi rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile : Plutonier Căpşună / “B.D....”, Alecu / “Asta seară dansăm în familie “, Păcală, Pompei / “Toamna bobocilor “ şi mai ales Ieremia / “Toate pânzele sus“.

A fost căsătorit cu actriţa sibiană Eugenia Giurgiu, relaţie din care a rezulat un fiu, Sebastian (Basti) dar, când acesta avea 5 ani, actorul a lăsat familia şi scena Teatrului “Radu Stanca” din Sibiu pentru a juca alături de marii actori ai teatrelor bucureştene. Când fiul său împlinea 10 ani, Papaiani a câştigat custodia acestuia, dar anii petrecuţi departe unul de celălalt şi-au spus cuvântul, cei doi nu s-au înţeles, iar băiatul a fugit în 1973/1974 la mama sa la Oradea. Cei doi s-au revăzut în 1987 când fiul era în armată şi apoi în 2000, când Basti i-a comunicat tatălui că mama sa a murit, dar relaţiile au rămas în continuare reci.

Spre apusul carierei, Papaiani a încercat şi experienţa telenovelelor, jucând în trustul Pro. În ultima parte a vieţii a locuit împreună cu soţia sa Marcela, la Gruiu, într-o casă cu grădina, plină de pomi, flori şi animale domestice, cumpărată în 2006, după ce fusese încântat de proprietatea prietenului sau de pe o stradă vecină, regretatul actor Ştefan Iordache. Actorul a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În anul 2011, Sebastian Papaiani a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, din Capitală. "Împart bucuria şi emoţia cu dumneavoastră. Fără public nu se face nici teatru, nici film", a spus Papaiani, înainte să dezvelească steaua care i-a fost acordată pe Aleea Celebrităţilor. Actorul a mulţumit familiei sale în discursul pe care l-a avut, dar şi primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, prezent la eveniment pentru a-i înmâna acestuia, dar şi actriţei Ileana Stana-Ionescu, Placheta Oraşului Bucureşti, în semn de recunoaştere pentru întreaga lor carieră.

"Mulţumesc mamei mele, care m-a făcut, tatălui meu, care m-a bătut, domnului primar, care a avut forţa să ia pentru mine o stea de pe cer şi s-o aducă pe pământ", a mai spus Papaiani.

De asemenea, el a recitat o poezie despre care a mărturisit că a învăţat-o de la actriţa Draga Olteanu Matei. Deoarece în poezie era vorba despre un peştişor care s-a îndrăgostit de o stea, Papaiani a spus că, joi, el a devenit "peştişorul" stelei sale. "Mulţumesc soţiei mele, care a fost aproape de mine în pat şi pe stradă", a încheiat actorul seria mulţumirilor.

Filmografie

Un surâs în plină vară (1963) - Fanitza

Partea ta de vină (1963)

Dragoste la zero grade (1964)

Gaudeamus igitur (1965)

Balul de sâmbătă seara (1967) - Papă

Dimineţile unui băiat cuminte (1967) - Fane

Brigada Diverse intră în acţiune (1970) - plutonierul Căpşună

Brigada Diverse în alertă! (1971) - plutonierul Căpşună

B.D. la munte şi la mare (1971) - plutonierul Căpşună

Astă seară dansăm în familie (1972) - Alecu

Cu mîinile curate (1972) - Fane Oarcă

Ciprian Porumbescu (1973) - Voronca

Ultimul cartuş (1973) - Ilie Oarcă

Păcală (1974) - Păcală

Fraţii Jderi (1974) - comisul Ionuţ Jder

Ştefan cel Mare - Vaslui 1475 (1975) - comisul Ionuţ Jder

Toamna bobocilor (1975) - Pompei

Zile fierbinţi (1975) - macaragiul Guriţă

Roşcovanul (1976) - Lampă

Accident (1977) - reporter

Toate pînzele sus (serial TV, 1977) - Ieremia (ep. 1-12)

Iarna bobocilor (1977) - Pompei

Eu, tu, şi... Ovidiu (1978)

Melodii, melodii (1978)

Totul pentru fotbal (1978)-" jucatorul Tipalnea Mihai"

Clipa (1979)

Nea Mărin miliardar (1979) - Gogu a lu' Pupăză

Expresul de Buftea (1979)

Am fost şaisprezece (1980) - Caporalul Vasile Dobriţă

Ultima noapte de dragoste (1980) - lt. Petre Orghidan

Şantaj (1981)

Alo, aterizează străbunica!... (1981)

Calculatorul mărturiseşte (1982)

Rămân cu tine (1982) - Manole

Fram (Serial TV) (1983)

Ringul (1984)

Secretul lui Bachus (1984) - Grig Ştevie

Zbor periculos (1984)

Liceenii (1986) - domnul Marinescu, tatăl lui Mihai

Secretul lui Nemesis (1987)

Neînvinsă-i dragostea (1993) - Căpitan Ştefan Topârceanu

Numai iubirea (Serial TV) (2004) - Manole Tudose

Lacrimi de iubire (Serial TV) (2005) - Nea Tache

Bani de dus, bani de-ntors (2005)

Păcală se întoarce (2006) - Păcală (tatăl)

Daria, iubirea mea! [Serial Tv] (2006-2007)

Nimeni nu-i perfect [Serial Tv] (2008) - Domnul Predescu

 

 

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News