Sebastian Lăzăroiu: "Raţiunea ar trebui să-l îndemne pe Boc să lase locul unui tehnocrat"

Sebastian Lăzăroiu: "Raţiunea ar trebui să-l îndemne pe Boc să lase locul unui tehnocrat"

Sebastian Lăzăroiu afirmă într-un interviu pentru EVZ că Emil Boc ar trebui să lase locul unui premier tehnocrat.

Sebastian Lăzăroiu explică într-un interviu pentru "Evenimentul zilei" de ce Emil Boc ar trebui să renunţe la funcţia de premier şi să lase locul unui tehnocrat. Fostul consilier prezidenţial spune că Emil Boc a câştigat şefia PDL pentru că a beneficiat de sprijinul direct al lui Traian Băsescu. Lăzăroiu consideră că a fost o greşeală ca tabăra învingătorilor să acorde funcţii taberei învinşilor (Vasile Blaga), deoarece aceasta, mânată de dorinţa de revanşă, ar putea să blocheze evoluţia partidului în alegerile din 2012.

EVZ: Cu Emil Boc reconfirmat preşedinte al partidului, PDL va avea de acum înainte, în faţa electoratului, un mesaj de dreapta mai puternic sau mai diluat? Sebastian Lăzăroiu: Realegerea lui Boc în fruntea PDL e un semnal că partidul nu se dezice de măsurile luate de guvern în 2009 şi 2010 care pot face posibilă relansarea economică din următorii ani. Şi sunt în esenţă măsuri de dreapta. Dar orientarea de dreapta a partidului trebuie demonstrată şi de viitoarele acţiuni ale guvernului, şi de sprijinul partidului pentru acestea. Teama mea este că partidul, odată ce se apropie alegerile, va aluneca spre acţiuni specifice stângii.

Credeţi că Emil Boc va rămâne premier? Raţiunea ar trebui să-l îndemne să lase locul unui tehnocrat. E o decizie pe care trebuie să o ia împreună cu partidul. Eu cred că ar fi şi în beneficiul partidului. Dar nu ştiu cum arată analiza lor. Ce pun ei mai mult în balanţă. Un tehnocrat apropiat de PDL poate să întărească identitatea de dreapta a partidului. Schimbarea în sine a premierului, împreună cu o mică remaniere, în mod normal duce la recredibilizarea actului de guvernare, acum puternic erodat de măsurile nepopulare luate. Recredibilizarea guvernului poate să se reflecte destul de repede şi în recredibilizarea partidului.

Ne puteți urmări și pe Google News

După anunţarea rezultatelor, Vasile Blaga a dat asigurări că PDL nu se va rupe. Dincolo de declaraţii, credeţi că este real pericolul scindării? Nu pleacă nimeni din partid din cauza rezultatelor Convenţiei. Partidul e încă la guvernare. Despre cantitatea de frustrare generată de aceste alegeri interne merită însă să vorbim. În general, alegerile au învinşi şi învingători şi eliberează pe lângă entuziasmul celor victorioşi şi frustrarea celor învinşi.

Matematica frustrării are însă paradoxurile ei. Proporţionalismul diminuează frustrarea învinsului pentru că atribuie funcţii şi taberei care a pierdut. Prin negocieri cu învingătorii, evident. În cazul nostru mi-e teamă că, de fapt, alocarea unor funcţii taberei lui Blaga a crescut cantitatea de frustrare, nu s-a diminuat. Să mă explic. Treimea care l-a votat pe Blaga cred că e destul de amărâtă că favoritul lor a pierdut. Nu cred că îi încântă prea tare cele câteva funcţii obţinute. Lor însă li se adaugă măcar alţi 10-15% din tabăra lui Boc care, deşi l-au susţinut pe acesta, s-au văzut cedând funcţiile în favoarea învinsului. Dacă se merge pe principiul "câştigătorul ia tot", doar o treime ar fi fost frustraţi. Prin negociere acum sunt mai mulţi. Chiar şi aşa partidul nu se va scinda. Dar frustrarea demobilizează.

În ce măsură este vorba despre o victorie a lui Emil Boc sau despre o înfrângere a lui Vasile Blaga ceea ce s-a întâmplat la Congres? Boc a câştigat pentru că a avut sprijinul direct al lui Traian Băsescu. Chiar şi în ultima clipă preşedintele ţării, prin discursul de la Convenţie, i-a dat lui Boc infuzia de emoţie care îi lipsea acestuia şi pe care Blaga o avea din plin. Boc însă a avut un discurs mult mai bun decât în ultima perioadă. Blaga - o prezentare sub aşteptări. Cred că asta a accentuat diferenţa. Boc ar fi câştigat oricum cu sprijinul lui Traian Băsescu, dar diferenţa de scor ar fi fost mai mică.

Vasile Blaga mai are viitor politic în PDL? Doar dacă partidul pierde alegerile din 2012. Din această cauză ar fi fost de preferat principiul "câştigătorul ia tot". Adică manetele conducerii politice să fie în mâna susţinătorilor lui Boc. Era o garanţie că nimeni nu are alt interes decât câştigarea alegerilor din 2012. Împărţind puterea cu cei care ştiu că îşi pot lua revanşa peste doi ani rişti să mergi cu frâna de mână trasă. Partidul are un parcurs foarte greu şi ambiţios de aici înainte. Şi are nevoie de o forţă de propulsie uriaşă pentru a-şi reveni.

În una dintre ultimele dumneavoastră analize politice, vorbeaţi despre şase alegeri dificile pe care congresul PDL trebuie să le facă. Credeţi că PDL a tranşat respectivele dileme? Unele da, altele nu. Traian Băsescu a dat emoţia de care avea nevoie Emil Boc, în calitatea de învingător. Decizia de a-l alege nu a mai fost pur raţională. "Tehnocrat versus politician" urmează să vedem în perioada imediat următoare. Din păcate, alegerile nu au avut o dimensiune externă. Au fost mai mult pentru remobilizarea activului de partid.

Cred că mulţi simpatizanţi PDL sunt dezamăgiţi de absenţa unor figuri noi la vârf. Încă nu ştim dacă echipa actuală va reuşi să producă mai multe idei decât organizare. O să vedem asta.

În fine, partidul a preferat negocierea cu învinsul de teama unor derapaje în parlament (o falsă temere, după părerea mea) şi a lăsat impresia unora că în partid e mai avantajos să pierzi alegerile decât să le câştigi. Greu de înţeles cum partidul îl preferă pe Frunzaverde ca prim-vice, care iniţial a vrut să candideze singur după care s-a ascuns în spatele lui Blaga, şi îl respinge pe Paleologu care măcar a avut curajul să candideze pe cont propriu. Asta e. Partidul recompensează experienţa, nu curajul.

Legaţi în vreun fel şansele de apariţie şi reuşită ale unei noi platforme politice de tip "Albă ca Zăpada" de rezultatul alegerilor din PDL? Recunosc că aş fi vrut să văd mai multe figuri de oameni tineri în conducerea partidului. Evident nu tineri şi atât. Tineri care au dovedit că pot face şi politică, şi guvernare. Care au arătat performanţa. Sunt surprins că oameni precum Funeriu, Turcan, Voinescu, Macovei, chiar Paleologu nu au prins funcţii mai înalte.

Greul pentru PDL abia de acum începe. Nu ştie nimeni acum dacă reuşeşte să crească previzibil în sondaje şi să remobilizeze energiile de dreapta pierdute. O platformă nouă cred că este inevitabilă. Chiar dacă ea nu se va angaja direct în competiţia electorală.

PSIHANALIZĂ POLITICĂ

"Ponta suferă de complexul castrării. (...) Credea că alegerea lui Boc este benefică USL"

Credeţi că Victor Ponta l-a sprijinit pe Vasile Blaga pentru a obţine preşedinţia PDL? A vrut să-i creeze o problemă lui Blaga şi de aia l-a susţinut public. În mintea lui Ponta, realegerea lui Boc este benefică pentru USL. Şi probabil nu doar în mintea lui Ponta, ci şi a altor strategi ai PSD.

Mă rog, nu ar fi prima oară în ultimii şase ani când PSD evaluează greşit scenariile. Prin încercare şi eroare PSD poate în următorii zece ani să ajungă să gândească strategic corect.

Se pare că au nevoie de ceva mai multe eşecuri pentru a înţelege ceva din ce se întâmplă în jur.

De ce credeţi că Victor Ponta o atacă atât de frecvent şi atât de virulent pe Elena Udrea? E tranziţia firească de la pubertate la adolescenţă. Ponta suferă de complexul castrării despre care vorbesc psihanaliştii. El se manifestă la băieţi printr-o atitudine de oroare faţă de femei, considerate nişte fiinţe mutilate, sau un sentiment net de superioritate.

Tendinţa de scădere a USL în sondaje este vizibilă. Credeţi că aceasta va continua? Evident. Şi şocul cel mai mare va fi la localele din 2012, dacă USL nu se va destrăma până atunci. Amintesc doar faptul că PDSR avea 50% în sondaje înainte de localele din 2000 şi a luat doar 37% în realitate. Cu un scor de până în 40% la localele din 2012 dispare chiar raţiunea înfiinţării USL.

Credeţi că Dan Diaconescu se va înscrie în UNPR? Depinde ce vrea Dan Diaconescu şi cum îşi evaluează şansele cu PP. PP are un culoar bun pentru 2012 în opoziţie şi de unul singur. E adevărat că UNPR i-ar putea conferi anumite structuri teritoriale. PP e avantajat de populism, în vreme ce UNPR a susţinut măsuri economice responsabile. Nu văd cum s-ar putea regăsi în aceeaşi barcă.

SOLUŢIE

"Anticipatele sunt singura armă cu care partidele politice pot fi convinse să restructureze regiile"

Am ieşit tehnic din recesiune. Ce trebuie făcut ca guvernul să-şi menţină voinţa politică şi determinarea, poate chiar să şi-o sporească, pentru a continua reformele? Anul acesta urmează restructurarea regiilor. Aici clientela tuturor partidelor va fi lovită direct în inimă. Pentru asta ai nevoie de un technocrat, fără mamă, fără tată, care să aibă sprijinul preşedintelui României şi al majorităţii. Majoritatea, evident, va mârâi când va fi vorba despre regii.

Anticipatele reprezintă singura armă care poate convinge partidele să susţină restructurarea regiilor. Dacă vor să dea jos guvernul care face asta, atunci cred că ar fi o soluţie să se pregătească de alegeri cu un an mai devreme.

Probabil că între anticipate şi restructurarea regiilor vor prefera-o pe ultima.

Credeţi că actualul cabinet, în actuala formulă, cu actualul program, poate face acest lucru? O remaniere pe ministerele-cheie în domeniul economic şi un premier tehnocrat ar fi, cred, o formulă mai bună pentru realizarea obiectivelor din acest an, din care evident restructurarea regiilor e cel mai ambiţios. Nu cred că partidele sunt pregătite pentru această operaţiune, aşa că trebuie stimulate. Cu morcovul şi băţul. Altminteri, mă sperie când ministrul de finanţe anunţă cu certitudine că la anul vor creşte salariile bugetarilor şi pensile. Optimismul e bun, dar creşterea aşteptărilor necondiţionat e o greşeală.

"Pentru restructurarea regiilor e nevoie de un premier tehnocrat, fără mamă, fără tată, care să aibă sprijinul preşedintelui." SEBASTIAN LĂZĂROIU, analist politic

PROIECŢIE

"Dinu Patriciu va avea grijă ca PNL să nu rămână pe stânga"

POZIȚIE. Dinu Patriciu, considerat de Lăzăroiu un om influent în PNL FOTO: VLAD STĂNESCU

Un recent sondaj de opinie arată că PNL se îndepărtează în ochii alegătorilor de ideologia de dreapta. Vom ajunge ca, până la alegeri, să avem un PNL socialist? Nu cred. Cred că Dinu Patriciu va avea grijă ca brandul PNL să nu însemne stânga în 2012. Nici nu ar fi o operaţiune grea. Pentru asta nu trebuie să cadă decât un cap. Cel mai înalt dintre ele. Şi cel mai înfierbântat.

Cum vedeţi îndepărtarea de Crin Antonescu a unor membri marcanţi ai PNL din conducerea partidului, unii dintre ei adversari de marcă ai PDL şi ai lui Traian Băsescu, dar care erau în mod evident ataşaţi valorilor de dreapta? Ei se îndepărtează mai degrabă de un stil autoritar de conducere. Şi poate, în al doilea rând, de un lider lipsit de inspiraţie şi fler. Nu ştiu cât de ataşaţi sunt de valorile de dreapta aceşti răzvrătiţi, dar cu certitudine au mai mult fler politic decât Antonescu. Printre ei sunt şi destui frustraţi că nu mai reprezintă nimic în partid. Nu le-aş atribui prea multe motivaţii ideologice. Astea sunt de obicei raţionalizări ale unor eşecuri personale.

ANALIZE POLITICE

Sebastian Lăzăroiu, comentator EVZ Plecat de la Cotroceni pentru a se dedica analizei politice, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu va scrie săptămânal în "Evenimentul zilei".

Veţi putea citi comentariile politice ale lui Sebastian Lăzăroiu în paginile "Evenimentul zilei" în fiecare zi de joi.

Prima apariţie în "Evenimentul zilei" a unui text semnat de fostul consilier prezidenţial va fi joi 19 mai.