Ce se întâmplă cu prețul la energie după ce expiră compensarea. Cum sunt afecați românii

energie electrică

Sebastian Burduja a venit cu noi detalii despre facturile la energie electric după ce va expira schema de plafonare. Ministrul Energiei a anunțat că se va proceda la fel ca în toate statele din Uniunea Europeană.

Sebastian Burduja, despre facturile românilor

Sebastian Burduja a explicat că pentru perioada de după 1 aprilie 2025, atunci când expiră schema de plafonare la energie electric, s-au făcut deja mai multe simulări. Mai exact, se va ține cont de nivelul socio-economic al fiecărei gospodării în parte.

Burduja a anunțat că deja se pregătesc pentru  perioada de după 1 aprilie făcând „nişte simulări”. Ministrul  Enegiei a mai sublinait că cei care plătesc 1,3 lei pe kWh este sub plafon”. Arătând faptul „că furnizorii s-au dus mai jos, sub aceste plafoane”, iar cel mai probabil, subliniază el, „facturile vor fi mai mici”.

Ce se va întâmpla cu categoriile vulnerabile

Sebastian Burduja a mai explicat, de asemenea, că „românii care plătesc 0,68 lei, deci au un consum sub 100 de kWh pe lună, vom găsi măsuri ţintite pentru cei care sunt vulnerabili, cei care au într-adevăr nevoie de sprijin”.

Sebastian Burduja, la Alba Iulia. Sursa foto: Facebook

Ministrul Burduja a venit cu un exemplu spunând că „pentru un apartament din cartierul Primăverii din Bucureşti, care are un consum mic, se beneficiază de aceeaşi subvenţie ca pentru un apartament dintr-o comună din Alba unde familia face economie pentru a se încadra la 100 de kWh”.

În opinia sa, „nu este în regulă şi atunci vom face ceea ce au făcut absolut toate statele din UE. Au ţintit măsura de sprijin pe nivelul socio-economic al gospodăriei. Asta trebuie să facă şi românii”.

Sebastian Burduja spune că nu vor fi scumpiri la iarnă

Burduja a dat garanții că nu vor fi majorări la iarnă la energie electrică ale românilor, deoarece schema de plafonare este valabilă până în data de 1 aprilie 2025.

Mai exact, ministrul spune că „aşa cum astăzi, fiecare român plăteşte un preţ maxim reglementat, 0,68, 1 leu, 1,3 lei, în funcţie de nivelul de consum, la fel se va întâmpla şi iarna aceasta. Deci nu vor fi facturi mai mari faţă de anul trecut”.

Sebastian Burduja  a mai subliniat că de când este ministrul Energiei, a reuşit să păstreze acest sistem de compensare și să micşoreze facturile românior „de prin iunie la gaz, cu 20% și la energie electrică, pentru cei cu consum de peste 300 de kWh, cu aproximativ 10-15%”, a explicat Burduja la Alba Iulia.