Carola Rackete, căpitanul vasului Sea-Watch 3, cu 42 de imigranți la bord, care staționează de două săptămâni în apropierea apelor teritoriale italiene, și pe care ministrul de Interne Matteo Salvini a refuzat să-i primească, a anunțat că este gata să forțeze blocada italiană.

Într-un interviu pentru La Reppublica, ea a afirmat: „Voi pătrunde în apele italiene și să-i duc (pe imigranți) în loc sigur la Lampedusa”.

Însă, înainte de a-și pune în aplicare amenințările, tânăra a afirmat că va aștepta decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), sesizată de ONG-ul Sea-Watch care a cerut „măsuri provizorii” pentru primirea imigranților.

CEDO a anunțat marți 25 iunie că refuză să se pronunțe în acest caz. Acum, este așteptată decizia lui Rackete. Aceasta riscă să fie urmărită penal pentru ajutor dat imigrației clandestine și o amendă de 50.000 de euro, așa cum stabilește un decret emis de Salvini.

Ministrul de Interne s-a declarat indignat de declarațiile căpitanului Sea-Watch 3, aflat sub pavilion olandez. „În ceea ce mă privește, Sea-Watch 3 nu va ajunge în Italia, poate rămâne acolo până la Crăciun și Anul Nou”, a spus Salvini. „Sunt 13 zile (de când vasul așteaptă lângă apele teritoriale italiene), ar fi avut timp să meargă până în Olanda și să se întoarcă.”

Sea-Watch 3 a salvat 53 de imigranți libieni, aflați într-o barcă pneumatică, pe 12 iunie. Căpitanul olandez carola Racketa a refuzat să-i ducă înapoi în Libia și s-a îndreptat către Italia.

Din acest grup, zece persoane (un bolnav și nouă femei însărcinate) au fost autorizate să debarce pe insula Lampedusa acum zece zile. Ceilalți 42 au fost obligați să rămână la bordul vasului olandez, care riscă să fie confiscat dacă pătrunde în apele italiene,