Se usucă România! Slujbe fără precedent de Rusalii: ”Dumnezeu să reverse ploi”

Se usucă România! Slujbe fără precedent de Rusalii: ”Dumnezeu să reverse ploi”

Comisiile de evaluare au întocmit până în prezent procese verbale de constatare a pagubelor produse de secetă pe o suprafaţă de 1,3 milioane de hectare, din cele 2,9 milioane care au fost însămânţate în toamna anului trecut, a declarat, joi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Tot ministrul Oros a declarat că România se confruntă cu cea mai mare secetă din ultimii 50-60 de ani. Potrivit prognozei agrometeorologice emise de ANM, valabilă până pe 11 iunie, conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea zonelor de cultură.

În acest context, mitropolitul Ioan al Banatului a îndemnat toţi preoţii şi ieromonahii eparhiei să iasă la troiţele de la hotarele satelor sau la capătul holdelor, în cea de-a doua zi de Rusalii, pentru a face rugăciuni de ocrotire a recoltelor şi de înlăturare a secetei.

"Potrivit rânduielilor liturgice, în ziua a doua a Rusaliilor, închinată cinstirii Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi, îndemnăm preoţii şi ieromonahii eparhiei noastre să oficieze, după Sfânta Liturghie, la troiţele ridicate în hotarele satelor sau la capătul holdelor, slujba de sfinţire a apei şi să binecuvânteze ţarinile, viile, grădinile, livezile, rostindu-se rugăciunile speciale din Molitfelnic, pentru ca bunul Dumnezeu să ocrotească toate culturile şi roadele de grindină, dăunători, inundaţii şi vijelii.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, vor fi citite şi rugăciunile rânduite de Biserică pentru vreme de secetă sau lipsa ploilor, cerând lui Dumnezeu să reverse ploi liniştite şi aducătoare de roade peste pământul lovit de seceta din acest an", precizează Mitropolitul Ioan al Banatului, într-o postare pe site-ul mitropoliei.

Înaltul prelat ortodox adaugă faptul că seceta trebuie să fie înţeleasă ca un îndemn la mai multă credinţă, la mai multă rugăciune şi la mai multă milostivire faţă de cei săraci, de cei singuri, de cei neajutoraţi.

Până la sfârşitul lunii mai, fermierii din judeţ au depus la Direcţia Agricolă Timiş solicitări de constatare de secetă pentru peste 20.000 de ha. Pentru a fi acordate despăgubiri, cultura trebuie să fie calamitată într-un procent mai mare de 30%.