Se schimbă Legea Salubrizării. Prețurile vor putea fi modificate oricând. Cine nu colectează selectiv deșeurile va plăti de trei ori mai mult

Se schimbă Legea Salubrizării. Prețurile vor putea fi modificate oricând. Cine nu colectează selectiv deșeurile va plăti de trei ori mai mult Colectare selectivă Sursa foto: EVZ

Un proiect de ordonanță, aflat în dezbatre publică, prevede că taxa de salubritate nu va mai fi supusă regimului fiscal. Acest lucru înseamnă că tariful poate fi modificat oricând și că nu se vor mai putea dispune executări silite. Actul normativ prevede însă taxe duble sau chiar triple pentru cei care nu colectează corect deșeurile.

Un proiect de ordonanță care, va modfica Legea Salubrizării, prevede că taxa pentru această activitate nu va mai fi supusă regimului fiscal. Acest lucru înseamnă că prețul poate fi modificat oricând.

În prezent, această taxă este supusă regimului fiscal și orice modificare de tarif se poate aplica doar din anul următor celui în care s-a decis schimbarea prețului.

„Taxa de salubrizare nu este supusă regimului fiscal și poate fi ajustată sau modificată oricând pe parcursul anului. Autoritățile administrației publice locale au competențe exclusive cu privire la elaborarea și aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi schimbări

În plus, scoaterea taxei de salubrizare de sub regimul fiscal va avea și alte consecințe. Nu se vor mai putea aplica majorări de întârziere și nici dispune executarea silită. Autoritățile locale sunt cele care vor stabili exact cum vor putea fi constrânși cei care nu vor plăti taxa.

În momentul în care ordonanța va intra în vigoare, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) va putea stabili politica tarifară în domeniul gestionării de deșeuri. Această instituție va stabili prețurile doar atunci când acestea nu sunt decise de către Consiliile Locale sau cele Județene.

Sancțiuni financiare

Există însă și o veste bună. Autoritățile locale vor putea refuza ofertele firmelor de salubritate dacă prețurile sunt prea mari. Acest lucru nu era permis de legislația actuală. În plus, se pot încheia și abonamente.

„Tarifele distincte pentru activitățile desfășurate de operatori se aprobă în lei/tonă, iar taxele distincte pentru utilizatori se calculează și se aprobă în lei/persoană/lună pentru utilizatorii casnici și, după caz, în lei/mc pentru utilizatorii non-casnici.

Autoritățile administrației publice locale pot implementa și sisteme de abonamente, bazate pe pachete cu un număr anual de ridicări a containerelor/recipientelor. Diferențele în plus sau în minus ale costurilor aferente se regularizează anual, conform prevederilor din regulamentul local”, se mai arată în proiectul de ordonanță.

Noul act normativ permite de asemenea autorităților locale să dubleze sau chiar să tripleze taxa de salubritate în cazul persoanelor sau firmelor care nu colectează corect deșeurile, potrivit avocatnet.ro.