Se schimbă iar regulile la RCA. Ce poți să faci la schimbarea mașinii

Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai mulți parlamentari au propus un proiect legislativ, aflat în dezbatere la Senat, care ar permite păstrarea clasei de bonus-malus a șoferilor care își vând mașina, pentru o perioadă de mai mulți ani de la încheierea ultimei polițe de asigurare RCA.

Propunerea vine ca urmare a pierderii bonusului de către șoferii care își schimbă mașina și ar oferi posibilitatea transferării istoricului de bonus la noua mașină, astfel încât să poată beneficia de reducerea costului asigurării.

Inițiativa legislativă prevede modificarea Legii nr. 132/2017 privind asigurările RCA. Conform acesteia, clasa de bonus-malus va fi păstrată și transferată la noua mașină în cazul schimbării acesteia.

Va fi posibil transferul clasei de bonus-malus la vânzarea mașinilor

Conform unui nou alineat care va fi adăugat în Legea asigurărilor RCA, în cazul în care un vehicul este vândut sau radiat, clasa de bonus-malus se va păstra timp de trei ani de la data încheierii ultimei polițe RCA.

Conform legislației în vigoare, șoferii sunt încadrați într-o clasă de bonus sau malus în funcție de incidentele avute în trafic, astfel încât să fie recompensați sau penalizați în mod corespunzător.

Sistemul bonus-malus este alcătuit dintr-o categorie de bază, B0, care este alocată asiguraților fără istoric în asigurare, plus opt clase de bonus și opt clase de malus. La determinarea reducerilor sau a penalizărilor, asigurătorii RCA iau în considerare accidentele pentru care s-au plătit daune și pentru care conducătorul auto este total sau parțial responsabil în ultimul an anterior intrării în vigoare a contractului RCA.

Prin urmare, asigurații care nu au înregistrat daune plătite într-o anumită perioadă beneficiază de un bonus, adică o reducere a primei de asigurare. Astfel, un șofer care nu a fost implicat în accidente rutiere de mult timp poate primi, la reînnoirea poliței, o reducere de preț de până la 50%. În schimb, dacă au avut incidente în trafic, prețul asigurării RCA poate crește cu până la 80%.

Noua propunere recompensează aptitudinile de a șofa

În practică, acest bonus este anulat în momentul în care şoferul îşi schimbă autovehiculul. Această realitate constituie o incoerenţă, având în vedere raţiune pentru care se acordă clasa bonus-malus, şi anume: de a recompensa şi de a acorda un beneficiu şoferilor prudenţi şi disciplinaţi”, potrivit inițiatorilor propunerii.

Parlamentarii argumentează că acordarea beneficiului de clasă bonus-malus nu ține de mașina deținută, ci de abilitățile șoferului și de atitudinea plină de prudență în trafic. Prin urmare, propun să se păstreze clasa bonus-malus timp de mai mulți ani de la data încheierii ultimei polițe RCA, în cazul în care mașina este vândută sau radiată, potrivit avocatnet.ro.