Moscova a anunțat că locuitorii din Doneţk și Lugansk vor folosi sistemul rusesc de numerotare pentru a putea apela direct Rusia. Această ultimă mutare arată clar că Vladmir Putin nu se mai ascunde și nu va renunța la pretențiile teritoriale asupra zonei Donbas.
Pretențiile teritoriale ale Rusiei asupra regiunii Donbas sunt cât se poate clare, iar Vladimir Putin nu încearcă să ascundă acest lucru. Începând de duminică, 7 mai, locuitorii Republicilor Populare Donețk și Lugansk vor putea folosi sistemul de numerotare rusesc, cu prefixul +7, pentru apelurile către Rusia.
„Înlocuirea codurilor de numerotare a abonaților din Republica Populară Doneţk și Republica Populară Lugansk, pentru apelurile către Rusia, este un alt pas către simplificarea vieții cetățenilor obișnuiți. O astfel de numerotare de cod pentru rezidenții acestor teritorii este o continuare logică a implementării acordurilor semnate anterior”, a transmis Dmitri Kim, adjunctul Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, printr-un comunicat de presă.
Linie directă cu Rusia
Potrivit sursei citate, începând de duminică, 7 mai, numerele de telefon cu codurile +38071 și +38072 vor fi afișate în formatul +7(949) și respectiv +7(959). De asemenea, abonații din Rusia îi vor putea apela direct locuitorii din Donbas folosind acest sistem de numerotare. În această etapă, abonații nu vor trebui să-și schimbe cartela SIM, ei vor putea suna în Rusia la tarifele interne ale Federației Ruse.
Rusia vrea regiunea Donbas
Vladimir Putin a recunoscut independența Republicilor Doneţk şi Lugansk pe 21 februarie, după ce a convocat o ședință extraordinară, în formulă extinsă, a Consiliului de Securitate a Rusiei. Moscova a semnat și tratate de prietenie, cooperare și asistență reciprocă cu liderii acestor provincii separatiste. Mai mullt, autoproclamații lideri ai acestor două provincii au declarat în trecut că nu exclud alipirea la Rusia.
Rusia are în vedere instalarea de baze militare în Doneţk şi Lugansk, rezultă din documentele semnate de Putin şi liderii celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei. Conform textelor, părţile semnatare pot utiliza reciproc infrastructura militară şi bazele militare de pe teritoriul lor şi prevăd protejarea comună a graniţelor Donbasului.
Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina s-au blocat tocmai din cauza pretențiilor teritoriale la care Moscova nu este dispusă să renunțe. Rusia cere recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra peninsulei Crimeea şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste Doneţk şi Lugansk. În replică Ucraina a anunțat că nu va ceda niciun teritoriu și nu va încheia niciun acord până când trupele ruse nu vor părăsi țara.