Se schimbă harta Europei! E lovitura totală pentru Vladimir Putin. UE aprobă procesul de aderare pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia

Sursa: Vasilis Ververidis | Dreamstime.com

Moldova și Georgia au cerut Uniunii Europene să înceapă discuțiile de aderare, alăturându-se cererii Ucrainei, întrucât războiul început de Rusia amenință stabilitatea regională și duce la fluxuri de refugiați fără precedent. Solicitările de începere a procedurii oficiale au fost semnate, joi, de către solicitanți, iar decizia celor 27 de state membre UE au convenit luni inițierea procesului.

Cele 27 de state membre ale UE au convenit luni iniţierea procesului prin care Ucraina, Republica Moldova şi Georgia vor putea deveni, în viitor, membre ale blocului comunitar, în urma cererii formale transmise Bruxellesului de aceste trei ţări săptămâna trecută.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat luni că blocul va discuta despre cererea de aderare a Ucrainei în zilele următoare. Potrivit anunțului postat pe Twitter de președinția franceză a Consiliului UE, cele 27 de state membre au cerut luni Comisiei Europene să facă primul pas pe acest drum, prin elaborarea unui raport pe baza căruia statele membre vor decide dacă acordă statutul de ţară candidată Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Solidaritatea, prietenia și asistența fără precedent a UE pentru Ucraina sunt de neclintit. Vom discuta despre cererea de aderare a Ucrainei în zilele următoare. UE este ferm alături de Ucraina în eforturile de a atenua suferințele umanitare provocate de agresiunea Rusiei și de a asigura securitatea nucleară, a scris el pe Twitter după un apel telefonic cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina a cerut săptămâna trecută formal aderarea la UE, urmată de Republica Moldova şi Georgia, aderare care însă implică un proces laborios şi îndelungat. Parlamentul European a atras atenţia că rezoluţia sa de susţinere a aderării Ucrainei la UE, votată marţi, nu înseamnă că procesul de aderare a început sau că această ţară ar beneficia de vreo procedură specială de aderare, cum au dat de înţeles unele mesaje transmise de la Kiev.

Mișcările ţărilor vecine l-ar putea antagoniza pe Vladimir Putin

Pe măsură ce țările din est fac eforturi mari pentru a se alinia mai mult cu Europa și alianța vestică, înainte de a invada Ucraina, președintele rus a învinuit SUA și aliații săi pentru invadarea Occidentului în sfera de influență a Moscovei.

Republica Moldova trebuie să aibă o cale europeană clară și suntem pregătiți să facem tot ce este necesar pentru a îndeplini acest obiectiv fundamental. Aceasta este o oportunitate clară de a asigura o viață mai sigură și mai bună pentru generațiile viitoare, a spus Maia Sandu reporterilor.

Georgia așteaptă să primească statutul de candidat de la Bruxelles, a spus Garibashvili, al cărui guvern se confruntă zilnic cu proteste și critici pentru că nu s-a alăturat sancțiunilor globale împotriva Rusiei. Nici Moldova nu va aplica sancțiunile, căutând să rămână neutră în conflict, potrivit ministrului de externe al țării.

UE a început procesul de evaluare a cererii Ucrainei, care poate dura până la 18 luni

Liderii blocului vor discuta despre extindere la un summit de la Paris săptămâna viitoare, potrivit unui oficial UE, care a adăugat că statele membre sunt împărțite pe această temă și că procesul este extrem de complex.

Ucraina, împreună cu Georgia și Moldova, are deja acorduri de asociere și de liber schimb cu UE, care implică legături politice puternice și integrare economică. UE a început procesul de evaluare a cererii Ucrainei, care poate dura până la 18 luni, potrivit oficialului.

Nu există nicio îndoială că acești oameni curajoși care ne apără valorile cu viața lor aparțin familiei europene. Procesul pus în mișcare de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a depus oficial o ofertă luni, va fi discutat cu statele membre. În acest moment, focalizarea noastră este să punem capăt acestui război oribil și, desigur, înainte de a începe această tragedie, aveam deja legături economice foarte puternice cu Ucraina, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care supraveghează organul executiv al blocului, reporterilor într-o vizită la București cu referire la Ucraina, potrivit bloomberg.