Se schimbă ceritificatul verde în România? Se introduce o nouă categorie. Asta modifică tot „jocul”

Sursă: EVZ

Autoritățile din România lucrează din greu pentru a modifica certificatul verde astfel încât mai multe persoane să poată beneficia de el.

Prevederea apare într-un draft de lege la care se lucrează în prezent la nivelul guvernului. Conform unor surse care au consultat documentul, noul certificat COVID ar putea fi emis inclusiv pentru persoanele care au o singură doză de vaccin. În acest caz, pentru cei care s-au imunizat cu o singură doză, certificatul va fi valabil doar până la data programării celei de-a doua doze.

Certificatul verde va fi emis, ca și până acum, pentru persoanele vaccinate cu ambele doze în cazul celor care au schema din doua doze, respectiv după vaccinarea cu doza unică pentru vaccinurile care au schema dintr-o singură doza. Valabilitatea documentului va fi până în 30 iunie 2022.

Conform proiectului de lege, certificatul verde va fi atribuit și celor care au trecut prin boală, dacă sunt înscriși în platforma CoronaForms. În acest caz, certificatul va avea o valabilitate de 180 de zile.

Certificatul verde pentru persoane nevaccinate

De asemenea, persoanele nevaccinate vor putea scoate certificat verde cu valabilitate de 48 de ore, în urma unui test antigen rapid. Iar, persoanele testate cu test PCR pot scoate certificat verde cu valabilitate de 72 de ore.

Fostul premier Florin Cîțu a comentat propunerea de acordare a certificatului verde pentru persoanele care se testează. El a precizat că testarea gratuită, din fonduri guvernamentale nu este o soluție în aceste situații. Florin Cîțu a afirmat că statul va putea să susțină plata testelor timp de doar 45 de zile.

„Trebuie să pornim de la ce am dorit cu acest certificat verde, de a crește rata de vaccinare. Dacă oferim o testare gratuită nelimitat, rata de vaccinare n-o să mai crească”, a spus Cîțu.

sursă: EvZ

Ministrul Sănătății crede că legea va trece rapid

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că legea privind introducerea certificatului verde a fost lucrată specialiști din cadrul INSP şi parlamentari. El și-a exprimat speranța că actul normativ va fi adoptat în Parlament până la finalul lunii decembrie.

„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.

De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări.

Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.