Unii dintre cei mai mari clienți de gaze naturale ai Rusiei din Europa se pregătesc să accepte noile condiții de plată ale Kremlinului, mai degrabă decât să riște să fie deconectați de Moscova, soartă pe care au avut-o săptămâna aceasta Polonia și Bulgaria. Germania și Austria au transmis că lucrează la modalități de a accepta ultimatumul rusesc potrivit căruia plățile finale pentru gazele sale trebuie să fie făcute în ruble, respectând în același timp sancțiunile UE.
UPDATE 2: Grupul Eni din Italia își evaluează opțiunile în ceea ce privește plata gazelor naturale furnizate de Rusia în ruble. O decizie finală va fi luată în luna mai, când este scadentă următoarea sa plată pentru livrările de energie.
UPDATE 1: Potrivit unor oficiali citați de Financial Times, care au făcut declarații sub protecția anonimatului, distribuitorii din Slovacia intenționează să deschidă conturi în ruble la Gazprombank din Elveția pentru a putea plăti livrările de gaze naturale în ruble, așa cum a solicitat Moscova.
Știre inițială: Președintele rus Vladimir Putin a declarat luna trecută că națiunile „neprietenoase” vor trebui să plătească în ruble, în loc de euro sau dolari, așa cum se menționează în contracte, pentru livrările de gaze naturale. Cumpărătorii ar putea face plăți în euro sau dolari într-un cont la Gazprombank din Rusia, care ar converti apoi fondurile în ruble și le-ar transfera într-un al doilea cont din care s-ar face plata către Rusia.
Germania ia în calcul plata în ruble pentru gaze naturale
Compania germană Uniper a transmis că va continua să plătească pentru gazul rusesc în euro, dar a adăugat că este de părere că este posibilă o „conversie a plății conformă cu legislația privind sancțiunile”.
„Uniper poartă discuții cu partenerul său contractual cu privire la modalitățile concrete de plată și se află, de asemenea, în strânsă coordonare cu guvernul german”, a transmis compania într-un comunicat de presă.
Un purtător de cuvânt al Uniper a declarat joi ziarului Rheinische Post că societatea va efectua plăți în euro către o bancă rusă, în loc de o bancă cu sediul în Europa.
Germania și-a redus consumul de gaze rusești la sub 35% din importuri, de la 55% înainte de războiul din Ucraina, dar spune că trebuie să continue să cumpere de la Moscova cel puțin până anul viitor pentru a evita o recesiune profundă. Uniper a declarat că nu se poate descurca fără gaz rusesc pe termen scurt.
„Acest lucru ar avea consecințe dramatice pentru economia noastră”, se arată în comunicatul de presă.
Austria „lucrează la o soluție conformă cu sancțiunile”
De asemenea, firma de energie OMV (OMVJF) din Austria a informat că a luat în considerare noua cerere de plată din partea gigantului rus al gazelor Gazprom și că „lucrează acum la o soluție conformă cu sancțiunile”.
Miercuri, Putin și-a pus în practică amenințarea de a tăia din circuitul economic al țărilor care refuză noile condiții de plată. Gazprom a anunțat că a suspendat livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, deoarece acestea au refuzat să plătească în ruble, alimentând temerile că alte țări din UE - inclusiv importanți importatori de gaze, Germania și Italia - ar putea fi următoarele.
O portiță de sancțiune? Ar putea exista o soluție. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a emis un ghid pentru statele membre ale UE în care se spune că „pare posibil” ca cumpărătorii să respecte noile norme rusești fără a intra în conflict cu legislația UE. Este probabil ca guvernele UE să permită ca mecanismul de plată să meargă mai departe, a transmis Eurasia Group într-o notă.