Se revine la spitalele exclusive COVID-19? Schimbarea care dă peste cap promisiunile. „Este necesară reducerea activităților non-covid”
- Sabina Popescu
- 1 octombrie 2021, 12:25
România va fi lovită năprasnic în viitorul apropiat - și nici măcar nu am atins vârful valului patru al pandemiei de COVID-19. Situația se va agrava, potrivit ministrului interimar de la Sănătate, care spune că numărul infectărilor ar putea să atingă și 20.000 de cazuri zilnice în luna octombrie. Oficialul a vorbit, miercuri, despre ce măsuri de restricție se vor impune în România, dacă acest scenariu se va materializa.
Cseke Atilla, ministrul interimar al Sănătății, spune că situația epidemiologică înregistrată în România în ultimele zile arată că ne vom putea confrunta, la mijlocul lunii octombrie, cu un număr de 20.000 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Presiunea exercitată asupra spitalelor va crește, în continuare, potrivit oficialului.
România se va confrunta cu 20.000 de cazuri COVID-19: „Nu există niciun semn care să contrazică această prognoză”
„Înseamnă că prognoza epidemiologică pe care o avem în față s-ar putea să se adeverească. Cel puțin în ultimele zile, creșterea numărului de infectări arată că, la mijlocul lunii octombrie, numărul de infectări să atingă 20.000 de persoane. Astăzi am avut 12.000 și în mod clar putem să afirmăm că nu este vârful valului 4 unde suntem astăzi, ci vom crește, din păcate, în continuare. Eu m-aș bucura foarte mult să pot să spun că, de mâine, această presiune pe sistemul medical va scădea, dar nu există niciun semn care să contrazică această prognoză de creștere continuă”, a spus Cseke Atilla.
Revenirea la spitalele exclusive COVID-19: Ce restricții se vor impune în valul patru
Ministrul interimar al Sănătății a precizat că guvernul va introduce „soluții punctuale” pentru reducerea unor activități medicale care nu țin de COVID. Cseke Attila a vorbit despre reintroducerea unităților medicale care să trateze exclusiv COVID. Anterior însă, secretarul de stat Andrei Baciu de la Sănătate a precizat că unitățile sanitare din România vor prezenta circuite mixte. Spitalele nu se vor mai împărți în spitale COVID și non-COVID, a anunțat oficialul.
„În două săptămâni și jumătate de când sunt eu interimar la Ministerul Sănătății, am dublat numărul de paturi ATI și în fiecare zi lucrăm la acest aspect, să creștem numărul de paturi ATI. Am preluat cu 630, suntem la 1.400 (n.r. – de paturi ATI). (…) Vor fi soluții punctuale în care este necesară reducerea treptată a unor activități medicale non-covid, chiar transformarea unor spitale exclusiv COVID”, a spus ministrul interimar al Sănătății.
Andrei Baciu a anunțat, pe de altă parte, că Ministerul Sănătății a lucrat la implementarea și definirea unei strategii astfel încât toate spitalele din România să rămână deschise pentru toți pacienții, indiferent de problemele de sănătate pe care le prezintă, scopul demersului fiind reprezentat de eliminarea dificultăților accesării serviciilor medicale.
„Spre deosebire de valurile anterioare, nu vom mai avea spitale COVID (…), spitale suport COVID şi spitale non-COVID, ci toate spitalele din România vor avea circuite mixte – COVID şi non-COVID, astfel încât toţi pacienţii cu boli cronice să poată fi trataţi, toţi pacienţii care au nevoie de asistenţă medicală să poată primi tratamentele de care au nevoie. Aceasta este regula generală, sigur că există şi câteva excepţii.
Spre exemplu, spitalele de boli infecţioase, evident că preponderent vor trata pacienţi cu COVID-19 sau spitale care din anumite condiţionalităţi logistice sau prin faptul că arhitectura unui spital arată într-un anume fel, nu se poate secţiona un departament de Terapie Intensivă în COVID şi non-COVID”, a anunțat Andrei Baciu într-o conferinţă de presă.