Procurorul General al Rusiei a deschis o anchetă asupra fundamentelor juridice ale independenței celor trei foști sateliți sovietici.
Într-un gest menit să crească tensiunile cu Occidentul, Procurorul General de la Moscova pune în discuție recunoașterea independenței țărilor baltice de către URSS în 1991. Ancheta, deschisă la cererea deputaților pro-Putin, trebuie să stabilească dacă proclamarea independenței celor trei state baltice s-a produs în conformitate cu legile sovietice.
Agenția rusă Interfax citează o sursă din conducerea Procuraturii Generale care nu lasă nici o îndoială privind rezultatele anchetei.
„Decizia de a recunoaște independența statelor baltice este nefastă în plan juridic, deoarece a fost adoptată de un organ neconstituțional.”
O anchetă recentă a Procurorului General privind trecerea Crimeii în componența Ucrainei, în 1954, a hotărât că aceasta a fost ilegală, justificând a posteriori anexarea peninsulei din martie 2014.
Liderul naționalist rus Vladimir Jirinovski a cerut deja organizarea de referendumuri în țările baltice pentru revenirea la sânul Moscovei.
Kremlinul nu ar fi fost informat despre această inițiativă, susține purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov. Însă deputații partidului majoritar și Procurorul General aflându-se sub controlul strict al Executivului, observatorii apreciază că totul este o manevră a Kremlinului, scrie ziarul francez La Croix.
Reacția Lituaniei a fost dură și promptă. Ancheta a fost calificată ca o „provocare”, cu caracter „absurd din punct de vedere legal, moral și politic” de către ministrul de Externe de la Vilnius, Lina Linkevicius.
Estonia, Letonia și Lituania au fost ocupate de Uniunea Sovietică în 1940. Președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a punctat:
„Nimeni nu are dreptul să ne amenințe independența, noi ne decidem singuri destinul.”