Editura Evenimentul si Capital

Se reia acordul de transplant pulmonar cu AKH Viena. Programul profesorului Narcis Copcă, sub un mare semn de întrebare

Autor: | | 0 Comentarii | 2721 Vizualizari

România abia intrase pe un făgaș normal, după ce profesorul Narcis Copcă, de la Spitalul Sfânta Maria, a realizat, împreună cu echipa sa, primele două intervenții de transplant pulmonar. Ambele reușite, dar din păcate, după cum se acționează, nu vor mai fi și altele.

Vlad Voiculescu, în cele câteva luni în care a fost ministru al Sănătății, a făcut plângeri la DIICOT pe numele tuturor medicilor importanți din România și și-a alocat timp berechet să iasă în fața publicului și să spună că în România nu se poate realiza transplantul pulmonar, pentru că pacienții ar muri. Drept urmare, în înțelegerea aceluiași, bolnavii ar fi trebuit trimiși toți, cu decont pe formularul E112, în străinătate, preferabil la renumitul spital „struțo-cămilă”, de stat-privat, AKH Viena.

În acest timp, medicul Narcis Copcă a făcut, cu resurse proprii, primele două transplanturi pulmonare din România. Spre uimirea sau chiar în ciuda celor care au contestat posibilitatea transplantului pulmonar la noi, cei doi pacienți au supraviețuit și duc, la aproape un an de la intervenție, o viață normală.

Unde s-a împotmolit programul?

Pentru ca un nucleu de o asemenea anvergură să funcționeze, Programul de Transplant Pulmonar este obligatoriu să aibă un sistem centralizat de înaltă performanță. Apoi, acest sistem trebuie utilizat de pneumologi, pentru a identifica și a plasa pe liste potențialii viitori receptori ai unor plămâni donați. În prezent, programul este pornit, dar medicii specializați pe acest segment „nu reușesc” să identifice pacienți, nu au resurse și nici protocoale bine stabilite. Practic, întregul segment de transplant pulmonar a fost lăsat pe umerii managerului Copcă de la spitalul „Sfânta Maria”, pe ideea că „el a făcut de capul lui, el să se descurce și pe mai departe”. Pe listă se afla, în urmă cu foarte puțin timp, un singur bolnav în așteptare. În concluzie, programul profesorului Copcă nu a primit, până în prezent, nicio susținere din partea celor abilitați.

Ce face Agenția Națională de Transplant?

Aparent, mai nimic! De la înscăunarea pe funcția de director executiv al ANT a unui medic chirurg, dr. Anca Baculea, fără mari realizări profesionale comparativ cu ale medicilor pe care ea îi coordonează, relația cu media s-a rupt. Nu a acceptat, în cele 4 luni de mandat, să ofere interviuri presei prin care să dea lămuriri asupra deciziilor sale, ci doar a răspuns evaziv prin filtrele departamentului de comunicare. S-a rezumat, până în acest moment, doar la a face o plângere către DIICOT împotriva fostului director executiv ( din perioada 2007 – 2012 ), dr. Victor Zota.

În plângerea depusă pe 29.09.2018, directoarea Baculea s-a plâns că Zota avea „monopol”, că el decidea tot, plecând, probabil, de la funcția pe care o avea, prin Ordin de ministru: Coordonator de transplant național. S-a plâns și de sistemul informatic, care era creat și gestionat de un inginer, neangajat full-time al ANT, ci cu contract de colaborare (așa cum, de alt fel, e normal). Deși s-a ridicat împotriva acestui sistem informatic, Anca Baculea a decis ca acesta să fie folosit în continuare. În momentul de față, ea decide unde ajung organele, suplinind neoficial și funcția de coordonator național. Deci, practic, ceea ce s-a plâns că făcea Zota, în calitate de coordonator național, face ea acum fără a avea acestă calitate. Diferența covârșitoare între Victor Zota și Anca Baculea este că cea din urmă beneficiază de susținerea politică a celor care au impus-o în fruntea Agenției.

Din păcate, așa cum afirmă surse de încredere, stângăcia cu care a tratat transplantul în România fostul director ANT, Radu Deac, și cum tratează și actuala șefă, a dus la o scădere dramatică a donatorilor. De la 130 s-a ajuns la circa 40, la același număr de donatori atins în primul an în care s-a făcut transplant în țara noastră. Și nu pentru că oamenii nu ar vrea să doneze, ci pentru că medicii anesteziști evită să mai declare moartea cerebrală, fapt fără de care nu se poate lua nici măcar în calcul donarea. Despre acest subiect, Evenimentul Zilei a prezentat numeroase anchete în trecut, dovedind metodele mafiote prin care se șicanau medici și li se sublinia un mesaj clar: „Nu declarați posibili donatori!”.

Și totuși, stă Anca Baculea degeaba?

Nu! Ea le livrează informații de primă mână fanilor ei de pe Facebook, acolo unde pare mai activă decât la sediul ANT. De exemplu, după ce a dus o campanie de conștientizare a cetățenilor asupra măririlor de salarii ale medicilor, în timp ce îi ironiza pe brancadieri, infirmiere, chimiști și bio logii din spitale, Anca Baculea vine acum cu precizări în domeniul transplantului. În urmă cu puțin timp, a început să le spună prietenilor ei din spațiul virtual că „acordul cu Eurotransplant este în vigoare, iar cu spitalul AKH suntem în negocieri pentru reluarea efectuării transplantului pulmonar”.

Este o afirmație cel puțin ciudată, pentru cei care sperau ca și în România programul doctorului Copcă să prindă contur. La fel de ciudat este și acordul între ANT și Eurotransplant, despre care nu se oferă informații și despre care dr. Anca Baculea nu a dorit să facă nicio declarație.

Până în acest moment, avem dovezi clare care arată că ONG-ul Eurotransplant nu poate fi într-un acord total cu România, ci mai degrabă într-un sistem de genul „taxă de protecție”, pe care noi o plătim. Vom reveni însă asupra acestui subiect, cu o anchetă amplă, care să clarifice toate aspectele pentru care România se află în imposibilitatea de a beneficia de organe prin sistemul european de donare.

Demn de menționat este și faptul că dr. Anca Baculea scrie comentarii pe Facebook de o manieră total neprofesionistă, ba chiar ridicolă: „Sunt o luptătoare! De abia mi-am făcut încălzirea!”, referindu-se la schimbările pe care le face în ANT, în speță, singura „schimbare” fiind o plângere nefondată depusă la DIICOT.

Despre costuri și comisioane pentru transplant în străinătate

Revenind la acordul cu spitalul AKH, prin care pe registrul de contabilitate vor apărea și numele unor români, acesta este, pentru pacient, doar un acord formal.

Halep-Serena. Cine e NOUL ANTRENOR, cati bani a castigat Simona, ce turneu urmeaza!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI