Evenimentul Zilei > Actualitate > News Alert. Naval Group a câștigat procesul cu Damen. Scandalul corvetelor
News Alert. Naval Group a câștigat procesul cu Damen. Scandalul corvetelor

News Alert. Naval Group a câștigat procesul cu Damen. Scandalul corvetelor

S-a tranșat, în sfârșit, scandalul legat de construirea corvetelor multifuncționale, printr-o decizie în procesul deschis de Damen.

UPDATE – Compania Naval Group a câștigat procesul deschis după ce compania olandeză Damen a contestat licitația privitoare la atribuirea contractului de construire a corvetelor multifuncționale.

Sentința:

„Tip solutie: Respinge cererea

Solutia pe scurt: Respinge excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018. Admite excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018. Respinge excepţia de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018, ca inadmisibilă. Respinge excepţia tardivităţii capetelor de cerere nr. 2 – 2.4 şi nr. 3 din acţiune. Respinge excepţia de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018, ca neîntemeiată. Respinge acţiunea ca neîntemeiată. Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Bucuresti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată, astăzi, 07.10.2019, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre  6399/2019  07.10.2019”


La o săptămână după ce a fost anunțat câștigătorul licitației pentru construirea corvetelor multifuncționale, Damen, unul dintre competitori, a anunțat contestarea licitației.

Olandezii au anunțat că au depus o plângere la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) continuând un litigiu inițiat anterior de Fincantieri, și, în paralel, a sesizat Curtea de Apel București „pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”. Anunțul făcut de firma olandeză a inflamat, din nou, spiritele în sânul Ministerului Apărării Naționale (MApN), după ce concretizarea acestei licitații s-a amânat, timp de câteva luni. După retragerea contestației de către italienii de la Fincantieri, francezii de la Naval Group au câştigat şi ar trebui să construiască navele de luptă pentru Armata României.

Însă, Damen susține acum că „o cooperare între doi participanți la licitație ar trebui să fie baza pentru descalificarea acestora”, referindu-se la o presupusă înțelegere între câștigători și firma italiană. În acest context, oficiali din MApN au declarat, pentru EVZ, că numai o decizie definitivă a instanței ar putea schimba soarta licitației dar, până atunci, contractul semnat cu Naval Group va continua pentru construirea corvetelor.

Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia) au fost competitorii în licitaţia organizată de statul român. Conform informațiilor confirmate parțial de ministrul Gabriel Leș, Naval Group ar fi depus o ofertă de 1,2 miliarde de euro, celelalte oferte fiind de 1,25 miliarde de euro (Damen) şi 1,34 miliarde de euro (Fincantieri).


Citește întreaga istorie a scandalului:

Ultimatum pentru Leș de la Dăncilă. „Afacerea corvetelor”

Scandalul „Corvete pentru Marea Neagră” a luat sfârșit. Cine a câștigat licitația

Reacție în scandalul corvetelor. Acuzații de fake news

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: