Stadionul Arcul de Triumf în mijlocul unei grămezi ordonate

Pe fostul teren de rugby de lângă Arcul de Triumf a apărut acum, după reabilitare, un stadion ca o bijuterie, care se încadrează perfect în arhitectura zonei. Zona fiind cea mai bună din Capitală. Zona zero. Lângă Herăstrău, Arcul de Triumf (de unde îi vine şi numele), Bulevardul Kiseleff, cu clădirile sale de patrimoniu şi cartierul Domenii, cu vilele sale luxoase.

La inaugurarea de pe 8 decembrie 2020, la care au fost prezenţi nu numai capii rugbyului românesc, ci şi prim-ministrul de atunci, Ludovic Orban, alături de alte oficialităţi, s-au ţinut discursuri minunate.

„Deși stadionul a fost construit ca arenă de antrenament pentru Campionatul European de fotbal, va fi templul rugbyului românesc, o arenă dedicată rugby-ului. Doresc naționalei de rugby cît mai multe succese pe acest stadion, a menționat Ludovic Orban.

Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, care are sediul tot la acest stadion, a rostit emoţionat: „Inaugurarea acestui stadion este o mândrie a rugbyului românesc și pot spune că toți predecesorii istoriei rugbystice care s-au format, pregătit și jucat aici sunt în sufletul lor mulțumiți de ceea ce a ieșit. Acest stadion este și va fi zeci de ani, sute de ani, templul rugbyului românesc. Este inima acestui sport și cu siguranță următoarele generații care vor ajunge să joace pe acest stadion vor simți acest lucru.”

În acel moment, Alin Petrache nu avea de unde să ştie că pe Templul Rugbyului Românesc puseseră şi alţii ochii, care nu au nicio treaba cu rugbyul. Iar în luna februarie 2021 va trebui să se bată ca acest stadion de cinci stele să rămână templul rugbyului românesc.

Primul pas pentru a-l jefui s-a şi făcut deja de către onor actualul Guvern al României, prin ministrul UDMR Eduard Novak, fost campion la ciclism. Care, pe data de 27.01.2021 a publicat un anunţ simplu: „Ministerul Tineretului şi Sportului, anunţă deschiderea procesului de dezbatere publică, privind următorul proiect de act normativ: Proiectul de hotărâre a Guvernului, privind înfiinţarea Complexului Sportiv Naţional „Arcul de Triumf”, în subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului, pentru trecerea unui imobil din domeniul privat al statului, în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Tineretului şi Sportului prin Complexul Sportiv Naţional „Arcul de Triumf” şi completarea Anexei nr 30 la Hotărârea Guvernului nr 1705/2006 privind aprobarea inventarului din domeniul public al statului.”

Adică MTS fură de sub nasul rogbyştilor stadionul pe care se joacă rugby de mai bine de un secol.

La rândul lor, „Stejarii” sunt decişi să se bată pentru templul lor. Pe data de 28 ianuarie, Federaţia Română de Rugby, pe site-ul său oficial, sub titlul: „Ne vom bate pentru stadionul nostru”, a publicat următorul comunicat:

„Federația Română de Rugby a luat act de propunerea Ministerului Tineretului și Sportului de a lansa în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind trecerea Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf în folosinta exclusivă a Ministerului Tineretului și Sportului.

Suntem de-a dreptul consternați de această poziționare și vom lua toate măsurile legale și umane pentru a evita această noua naționalizare pusă la cale de MTS.

Îi asigurăm pe toți cei care nu vor să țină cont de documente și de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula și vom lupta pentru stadionul nostru.

Pe scurt, Federația Română de Rugby a oferit terenul pe care se joacă rugby din 1913, și-a demolat singură vechiul Stadion Național de Rugby Arcul de Triumf, a semnat un protocol cu MTS prin care stadionul revine Federației Române de Rugby la finalul lucrărilor și a fost asigurată ca va primi stadionul înapoi.

Acum cineva, care nu a avut vreo implicare în acest proiect, vine, la final, și dorește să schimbe tot.

Sperăm că domnul ministru Novak va respecta documentele, tradiția și istoria sportului nostru și va reda dreptul de folosință gratuită pe 49 de ani Federației Române de Rugby.

Nu credem ca domnul Novak va încerca să se situeze deasupra deciziei Regelui Carol și primarului Grigore Gheorghe Cantacuzino care au dat acest teren pentru rugby.

Speram să nu fie părtaș la o asemenea pagina de rușine a sportului românesc.

Probabil vom ajunge în instanță sau vom merge până acolo încât vom face antrenamentele în fața Guvernului și a MTS.

Altfel, ne pregătim pentru meciurile de calificare la Cupa Mondială. Pe unde apucăm. Trei terenuri de rugby, casa acestui sport stau goale și așteaptă finalizarea documentelor. Iar prioritatea MTS este să lanseze o dezbatere publică despre cum dorește să ia ceva ce nu este al său?!

Evident, pentru că ne exercitam dreptul la opinie și nu acceptăm să ne fie încălcată istoria și documentele noastre, ne așteptăm sa fim sancționați!

Va să zică, rugbyştii, (ştiţi cum se spune: fotbalul este un sport de domni jucat de mârlani, iar rugbyul un sport de mârlani jucat de domni), domni, şi-au pus la dispoziţie stadionul lor. Simbolul lor de jucători ai acestui sport al bărbaţilor puternici. Mai mult. L-au demolat pe banii lor, pentru a face loc noii construcţii. Asta numai şi numai pentru ca România să-şi îndeplinească aşa cum se cuvine onoarea de a organiza meciuri în cadrul EURO 2021. Li s-a promis, promisiune pecetluită printr-un protocol, că, după încheierea competiţiei europene, li se va da stadionul înapoi. Iar acum li se fură, cu acte în regulă.

Vor să meargă inclusiv în instanţă. Bine că nu le-a venit în minte să propună o grămadă ordonată.

 

PAGINA ANTERIOARA