Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut secretarului-general al Naţiunilor Unite Ban Ki-moon să intervină pentru a împiedica accesul unei a doua flotile în apele din largul Fâşiei Gaza, argumentând, pe de o parte, că navele vor avea la bord militanţi islamişti şi că vor încălca, pe de altă parte, blocada impusă de statul evreu teritoriului palestinian, scrie ziarul Haaretz.
Un grup de 15 nave, la bordul cărora se vor afla activişti din cel puţin 25 de ţări, potrivit primelor informaţii, urmează să se îndrepte spre Fâşia Gaza la sfârşitul lunii viitoare pentru a comemora un an de la raidul trupelor speciale israeliene asupra unui convoi umanitar, soldat cu moartea a nouă pasageri turci.
Potrivit unui comunicat remis de cabinetul premierului israelian, într-o convorbire telefonică, Netanyahu l-a informat pe Ban Ki-moon că printre organizatorii noului convoi se află şi "elemente islamiste al căror scop este provocarea (Israelului) şi generarea unei conflagraţii". Un alt comunicat dat publicităţii de ONU subliniază că, în replică, Ban Ki-moon a făcut apel la premierul israelian să ia măsuri concrete pentru ridicarea blocadei impuse Fâşiei Gaza.
Potrivit publicaţiei EUObserver, statul evreu este îngrijorat de faptul că organizatorii celei de-a doua flotile umanitare caută să obţină protecţia Uniunii Europene pentru a preveni un raid militar similar celui de anul trecut.
Claude Leostic, liderul Asociaţiei Solidaritatea Franco-Palestiniană (AFPS), a explicat că organizaţia sa, implicată în pregătirile pentru trimiterea celui de-a doilea convoi umanitar spre Fâşia Gaza, va trimite săptămâna viitoare două scrisori preşedintelui UE, Herman van Rompuy, şi şefei diplomaţiei comunitare Catherine Ashton în care le va cere celor doi oficiali să ameninţe Israelul cu sancţiuni economice în cazul în care violenţele din mai 2010 se vor repeta anul acesta. Bruxelles-ul a avertizat mereu statul evreu că blocada impusă Fâşiei Gaza încalcă legislaţia internaţională.
Mai mult, organizatorii se aşteaptă ca la bordul navelor să urce mai mulţi parlamentari din ţările membre UE. "Vor fi mai mulţi parlamentari la bord. Nu cred că Israelul ne va mai ataca. Reputaţia lor la nivel mondial a fost serios afectată ultima dată, astfel încât tind să cred că nu vor mai repeta acţiunile de anul trecut", a comentat, la rândul său, Huseyin Oruc, membru al fundaţiei turce IHH, pe care Israelul a calificat-o drept o organizaţie teroristă. IHH a fost implicată în organizarea flotilei de anul trecut.
AFPS şi IHH susţin că, de data aceasta, convoiul umanitar va cuprinde delegaţii din 75 de ţări şi va avea o componenţă "mult mai occidentală" decât anul trecut. Ultimele detalii legate de noul transport vor fi stabilite săptămâna viitoare la o întâlnire în capitala Greciei.
O anchetă internă declanşată anul trecut de autorităţile israeliene şi desfăşurată de Comisia Turkel a înlăturat orice responsabilitate a armatei în raidul de anul trecut şi a interzis orice investigaţie independentă, aşa cum Turcia ceruse. Israelul a argumentat că a intervenit în baza prevederilor unui acord internaţional din 1994 care vizează conflicte armate în apele internaţionale şi care menţionează că "navele comerciale suspectate pe bună dreptate că încalcă o blocadă pot fi capturate dacă ignoră avertismente prealabile". * Comentariile au fost suspendate după ce mai mulţi cititori au postat pe forum afirmaţii jignitoare şi licenţioase