Se pregătește Marea Britanie de un al doilea lockdown? Anunțul care stârnește panică

Marea Britanie nu exclude o a două perioadă de restricții severe, anunță un reputat expert în sănătate publică. În acest tablou mai general, temerile cele mai mari le au oamenii de rând, confruntați cu perspectiva scăderii veniturilor și chiar a șomajului.

„Un al doilea lockdown național este o posibilitate și trebuie să facem tot ce putem pentru a evita cu orice preț asta”, a declarat profesorul Peter Horby, care a explicat că Regatul Unit este într-un punct de răscruce, pe măsură ce cazurile de Covid-19 și internările în spitale continuă să crească.

Premierul Boris Johnson este așteptat să anunțe, în cursul zilei de luni, restricții locale mai dure. Într-o declarație oficială, Jonhson urmează să schițeze planurile pentru sistemul de sănătate din al treilea trimestru, personalizat pentru fiecare regiune în funcție de severitatea cazurilor.

Revenire la epoca Thatcher?

Se așteaptă ca premierul să anunțe măsuri mai restrictive în special în nordul și în partea centrală a Marii Britanii. Însă se estimează că măsurile vor fi întâmpinate cu maximă reticență de către politicienii care reprezintă nordul, din cauza daunelor pe care un nou lockdown le-ar putea produce economiei regionale și a temerii de șomaj. Astfel de temeri generalizate în rândul populației nu s-au mai văzut din vremurile de austeritate ale premierului Margaret Thatcher, remarcă presa britanică.

Rata de incidență a noului coronavirus la nivelul întregului Regat este estimată a fi cuprinsă între 1.2 – 1.5. Sâmbătă au fost raportate 15.166 noi cazuri de infectări, cu 1.302 cazuri mai mult decât vineri. Decesele au totalizat, sâmbătă, 81 de morți. Zilnic sunt înregistrate 600 de noi internări, iar aproape 4,l000 de pacienți sunt internați actualmente în spital, cei mai mulți în partea de nord a Regatului.

La finalul lunii trecute, ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, declara la BBC: "Vrem să evităm un lockdown naţional, dar suntem pregătiţi pentru astfel de măsuri."

Măsuri stringente

Profesorul Peter Horby a atras atenția, de asemenea, că trebuie ca guvernul să facă eforturi mari pentru a nu se depăși capacitatea de internare în spitalele specifice Covid-19, pentru a nu obliga medicii să aleagă ce pacienți salvează. „Trebuie ca țara să accepte măsuri mai stringente pentru a bloca transmiterea virusului”, a spus Horby.

În Scoția măsurile sunt deja mai stricte. Spre exemplu, barurile din Glasgow și Edinburgh s-au închis de tot, de vineri, timp de 16 zile. În semn de protest, patronii au strâns ultimele rezerve de gheață, cu care oricum nu mai au ce face, și le-au aruncat în centrul orașului Glasgow, în preajma clădirilor oficiale.

Temerile experților în sănătate publică sunt cu atât mai justificate cu cât urmează sezonul rece, cu specificul său de gripă sezonieră și agresiune asupra imunității organismului.

 

Sursa: BBC