Se poate mai rău: benzinarii au reluat scumpirile
- Teodora Cimpoi
- 5 februarie 2011, 00:34
Companiile petroliere au majorat în aceste zile preţul motorinei, explicând că evoluţiile de pe pieţele internaţionale nu pot fi ignorate.
În ciuda protestelor publice şi a presiunilor făcute de autorităţi asupra companiilor petroliere, acestea au reluat scumpirile la pompă. Cei doi mari operatori Petrom şi Rompetrol au decis zilele trecute să scumpească motorina cu câte şase, respectiv cinci bani pe litru.
Practic, prin această majorare, preţul motorinei a recuperat ieftinirea aplicată pe 25 februarie, în urma eliminării de către stat a taxei numite "centul pe litru". Atunci, Petrom şi Rompetrol au ieftinit toate sortimentele de carburanţi cu câte 4 bani pe litru. Acum, cel mai ieftin litru de benzină la Petrom costă în medie 4,9 lei, iar de motorină - 4,84 lei.
Motorina s-a scumpit mai mult
Reprezentanţii OMV Petrom ne-au declarat că scumpirea motorinei a avut loc ca urmare a evoluţiei cotaţiilor internaţionale la produsele petroliere, care, de la începutul anului, au crescut cu 11,75% la motorine şi cu 5,51% la benzine. În aceeaşi perioadă, cotaţiile la ţiţei s-au apreciat cu circa 7,71%.
"În contextul economic actual, facem tot posibilul pentru a menţine preţurile noastre printre cele mai mici din Europa şi din România. Însă România face parte din piaţa europeană şi nu putem ignora evoluţiile internaţionale", au adăugat reprezentanţii companiei.
Petrom este cel mai mare operator de pe piaţa locală a carburanţilor, cu o cotă de circa 40%. Aprecierea cotaţiilor a mai fost contrabalansată de aprecierea leului în raport cu dolarul. Astfel, de la începutul acestui an, leu s-a apreciat cu 4,05% în faţa dolarului, a arătat Rompetrol. "Trebuie să ţinem cont că fiecare companie petrolieră are propriul mod de calcul al preţului carburanţilor la pompă, în funcţie de costurile de procesare a ţiţeiului, distribuţie a combustibililor şi operare a reţelei", au precizat reprezentanţii companiei, al doilea jucător ca mărime de pe piaţă.
Preţurile şi-au reluat astfel creşterea, deşi premierul Emil Boc i-a avertizat recent din nou pe producătorii de carburanţi că scumpirea nu este justificată şi că statul va interveni pentru a verifica dacă profiturile acestora au luat drumul firmelorcăpuşă.
Motorina s-a scumpit cu 24% în staţiile Petrom anul trecut, iar benzina cu 20%. În urma unui control la firmele petroliere, Fiscul a concluzionat că aceste scumpiri au fost nejustificate.
ÎNGRIJORĂRI
Tensiunile din lumea arabă pun preţul petrolului pe foc
Preţul carburanţilor nu are nicio şansă să mai scadă deocamdată, dacă luăm în calcul evoluţia preţului petrolului de pe piaţa internaţională. Ultimele evenimente din lumea arabă, în special din Egipt, au alimentat ascensiunea cotaţiilor petroliere. Astfel, preţul ţiţeiului a crescut cu peste 7 dolari/baril de la izbucnirea conflictului egiptean, de la nivelul de circa 95 dolari înregistrat pe 25 ianuarie. Aprecierea este semnificativă - practic, reprezintă aproximativ o treime din scumpirea înregistrată în tot cursul lui 2010. Ţiţeiul Brent a închis ieri ziua la aproape 102 dolari/baril, însă în cursul tranzacţiilor de joi a atins valoarea de 103,37 dolari/baril, cel mai ridicat preţ înregistrat de pe 26 septembrie 2008 încoace, potrivit Reuters.
Temerile principale sunt legate de faptul că livrările prin Canalul Suez - una dintre principalele rute pentru transportul petrolier între Orientul Mijlociu şi Europa - ar putea fi perturbate sau chiar blocate de protestele din Egipt.
Totuşi, pentru analiştii internaţionali, scenariul cel mai de temut, deşi puţin probabil, este că protestele s-ar putea întinde şi în Arabia Saudită, care asigură peste a zecea parte din producţia globală de petrol.
"Toată regiunea este un butoi cu pulbere", spune un analist, citat de Reuters. Pe de altă parte, experţii din industria petrolieră cred că marii producători petrolieri din Golful Persic au suport financiar şi militar suficient pentru a evita protestele civile ca acelea din Egipt.
Deocamdată, membrii OPEC nu au majorat producţia, susţinând că piaţa este bine aprovizionată, iar preţul de 100 dolari/baril este justificat.