Se poartă discuții intense pentru încetarea războiului din Ucraina. O întâlnire între SUA și China are loc astăzi

Sursa: GrandWarszawski | Dreamstime.com

O bună parte din statele europene și nu numai s-au aliat și încearcă să medieze războiul din Ucraina. Delegațiile din țările implicate direct în conflict poartă negocieri atât fizic, cât și prin videoconferință. Delegații SUA și China au mers la Roma pentru a căuta o cale de a opri bombardamentele.

Întâlnirea dintre reprezentantul SUA Jack Sullivan și șeful diplomației chineze Yang Jiechi era în discuție încă de la începutul anului trecut, însă invazia Rusiei în Ucraina a urgentat puțin lucrurile. Oficialii celor două țări se întâlnesc marți la Roma pentru a discuta atât problemele dintre SUA și China, cât și modul în care se poate acționa în ceea ce privește acțiunile lui Vladimir Putin, un aliat al Chinei.

În acest moment, negocierile dintre Kiev și Moscova sunt în standby. „S-a decis ca până mâine să se ia o pauză tehnică”, a scris pe Twitter Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Pauza este legată de nevoia unei „munci suplimentare a subgrupurilor și unor clarificări privind definițiile individuale. Negocierile continuă”, se precizează pe Twitter.

Negocierile dintre Kiev și Moscova

Ihor Jovkva, adjunctul șefului de cabinet al președintelui ucrainean Zelenski,a prezentat situația cu privire la desfășurarea negocierilor dintre Rusia și Ucraina. Potrivit oficialului, există schimbări în discuții, având în vedere că poziția Moscovei este mai constructivă decât înainte. „În loc să ne dea un ultimatum sau linii roșii, sau să ceară Ucrainei să se predea, acum par să dorească începerea unor negocieri constructive”, a declarat acesta pentru Radio 4's Today, potrivit celor raportate de BBC.

"Partidele își exprimă în mod activ pozițiile specifice. Comunicarea este reținută, dar dificilă. Motivul discordiei sunt sistemele politice mult prea diverse. Ucraina este pentru dialogul liber în societate și consimțământul obligatoriu. Rusia dă ultimatumuri", scrie pe Twitter Mihailo Podolyak, purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce discuțiile dintre Ucraina și Rusia sunt în desfășurare.

Cea de-a patra rundă de negocieri se concentrează pe încetarea focului, retragerea trupelor ruse și garanțiile de securitate pentru Ucraina, potrivit lui Podolyak. Purtătorul de cuvânt a precizat că negociatorii săi vor refuza să înceapă să discute despre forma viitoarelor relații cu Rusia până când Moscova nu va accepta o încetare imediată a focului.

Discuții SUA și China

În timp ce Ucraina duce negocieri cu Rusia pentru încetarea focului, un summit are loc în Italia. Delagații SUA și China, mai exact consilierul american pentru securitate națională Jack Sullivan și șeful diplomației Partidului Comunist Chinez, Yang Jiechi, se vor întâlni marți la Roma. Întâlnirea va avea loc la Hotel Waldorf Astoria, din cartierul Monti. Aceasta se va desfășura cu ușile închise, iar presa nu a avut acces. Doar un fotograf american și unul chinez au fost admiși.

Înainte de discuții, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a avertizat China să nu ajute Rusia să evite sancțiunile impuse de Occident. SUA intenționează să deschidă un canal cu Beijingul pentru „un răspuns internațional puternic și pentru a contura o strategie globală de securitate”.

Cu o zi înainte de întâlnirea oficialilor la Roma, China a acuzat Statele Unite ale Americii de „dezinformare”, după ce a informat presa că Rusia ar fi cerut gigantului asiatic ajutor militar și economic pentru invadarea Ucrainei,. Potrivit Ministerului de Externe de la Beijing, aşa cum relatează Global Times, „partea americană ar fi răspândit dezinformarea împotriva Chinei privind problema ucraineană cu intenții sinistre”.

Consilierul diplomatic al lui Mario Dragh, a cărui întâlnire cu  Sullivan a fost amânată pentru miercuri, a făcut o remarcă cu privire la summit-ul dintre cele două țări. Acesta susține că „dacă Statele Unite și China vorbesc despre Ucraina, înseamnă că linia pe care noi, în calitate de guvern italian, o încurajăm pretutindeni, continuă”, notează rainews.it.

Jake Sullivan, consilier pentru securitate al SUA este considerat o vedetă a peisajului politic democratic: el a fost definit de Joe Biden, „o minte mai unică decât rară” și de Hillary Clinton, „un potențial viitor președinte al Statelor Unite”. La doar 45 de ani, are un CV uluitor: a fost consilier prezidențial al lui Biden, Clinton și Obama și a devenit „mâna dreaptă” a fostului senator atunci când a acesta a devenit secretar de stat în 2009, după ce a pierdut bătălia pe plan intern împotriva lui Obama. În 2013, a ajuns în vârful establishement-ului democrat, devenind consilier pentru securitate națională al vicepreședintelui de atunci Joe Biden și unul dintre oamenii cei mai de încredere din anturajul său. Este „alter ego-ul” preşedintelui, cu misiunea zilnică de a gestiona un aparat de securitate cu mii de tentacule. O imagine care a fost uşor ofuscată doar de ieșirea haotică din Afganistan, situaţie pe care senatorul Mitt Romney, a definit-o „un dezastru extraordinar, de la început până la sfârșit”.

Sullivan a fost una dintre pietrele de temelie în negocierile care au dus, în 2015, la acordul pe care Statele Unite și celelalte cinci puteri mondiale l-au semnat cu Iranul, când regimului ayatolahilor i s-a oferit ridicarea sancțiunilor economice în schimbul opririi activităților sale nucleare, pentru a atenua amenințările la adresa păcii mondiale, potrivit Rador.