Evenimentul Zilei > Actualitate > Se întorc Roberta Anastase şi Vasile Blaga în fruntea Parlamentului? Scaunul lui Antonescu se clatină
Se întorc Roberta Anastase şi Vasile Blaga în fruntea Parlamentului? Scaunul lui Antonescu se clatină

Se întorc Roberta Anastase şi Vasile Blaga în fruntea Parlamentului? Scaunul lui Antonescu se clatină

Pentru că judecătorii CCR au decis că se pot pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului, legea privind aprobarea OUG care le luase această atribuţie fiind declarată neconstituţională, PDL speră că va reuşi să repună în discuţie demiterea preşedinţilor celor două Camere, Roberta Anastase şi Vasile Blaga. În ceea ce-l priveşte pe Vasile Blaga, o contestaţie a fost deja depusă la CCR.

Întrebat dacă în urma deciziei Curţii, PDL va sesiza Curtea cu privire la hotărârile celor două Camere ale Parlamentului de înlocuire din funcţie a Robertei Anastase şi Vasile Blaga de la şefia Camerei Deputaţilor şi, respectiv, Senatului, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader a spus că respectivele sesizări sunt depuse la CCR şi, conform procedurii, ar urma să intre în judecare pe fond.

"Dacă există sesizare privind schimbarea conducerii Camerelor, ei se pot pronunţa. Sunt depuse sesizările noastre care au fost amânate. Orice sesizare depusă la Curte trebuie să primească un răspuns. Ca orice hotărâre a Parlamentului este supusă controlului Curţii. Sesizările noastre (privind hotărârile Camerei Deputaţilor şi Senatului în baza cărora Roberta Anastase şi Vasile Blaga au fost schimbaţi din funcţii – n.r.) au fost respinse ca inadmisibile, nu pe fond că nu sunt corecte. Sesizările sunt la CCR. Nu ştiu când li se va da curs", a mai declarat Mircea Toader, potrivit Agerpres.
Şah la Antonescu
Surse din mediul politic au declarat pentru EVZ că la CCR există deja o sesizare depusă de Vasile Blaga pe acest subiect. Contestaţia ar urma să fie judecată pe 26 septembrie. În cazul în care va avea succes, ar fi al doilea post de preşedinte pe care l-ar pierde Crin Antonescu, care, după ce a rămas fără funcţia de preşedinte interimar al României, s-ar putea trezi şi fără şefia Senatului.
Precedentul nu e în favoarea PDL
CCR a respins pe 9 iulie sesizările depuse de grupurile parlamentare ale PDL cu privire la revocarea din funcţie a preşedinţilor celor două Camere. Curtea a explicat cu acest prilej că nu intră în atribuţiile sale pentru că sunt acte care privesc persoane şi nu probleme de drept constituţional.
"Curtea Constituţională nu se poate transforma într-un arbitru al conflictelor politice din Parlament, nu poate cenzura opţiunile politice majoritare ale parlamentarilor cu privire la alegerea preşedintelui unei Camere, a conducerii sau a membrilor Biroului permanent al fiecarei Camere sau ai altor organe de lucru şi nici nu are rolul unei instanţe de apel pentru solutionarea unor diferende sau neînţelegeri între persoane ce au calitatea de parlamentari", se arată în motivarea Curţii.
Potrivit judecătorilor, înlocuirea unei persoane cu alta, cu respectarea procedurilor regulamentare, nu poate reprezenta o problema de constitutionalitate pe care Curtea Constitutionala sa poata fi solicitata a o tranşa.
"Astfel de acte reprezintă manifestări politice care, chiar dacă îmbracă, formal, haina unor acte juridice, nu au caracter normativ, în sensul că nu conţin reglementări juridice de largă aplicabilitate şi cu efect juridic general sau circumscris unei categorii determinate de subiecte de drept, ci reprezintă acte juridice cu caracter individual şi scop politic, având ca obiect numiri, alegeri sau validari în funcţii", au susţinut judecătorii CCR.
Zgonea : Nu m-am născut în funcţie
Întrebat dacă, urmare a deciziei CCR şi în urma reanalizării sesizării PDL, ar putea să piardă funcţia de preşedinte al Camerei, Zgonea a precizat că îşi va putea face datoria de parlamentar şi din altă funcţie.
"Spre deosebire de alţi colegi ai mei, eu nu m-am născut pe funcţie de preşedinte şi nici nu număr 70 egal cu 180. Dacă voinţa plenului va fi de a schimba preşedintele cu un alt preşedinte să ştiţi că eu personal, ca politician, nu am o problemă, pot să îmi fac la fel de bine datoria de parlamentar şi din altă funcţie. Este o funcţie trecătoare pentru noi toţi cei care am intrat în politică. Eu sunt obligat să respect legislaţia şi Constituţia cât sunt în acestă funcţie şi să respect şi deciziile Curţii Constituţionale", a declarat Zgonea.
Pe 3 iulie, plenul Senatului a decis revocarea lui Vasile Blaga din funcţia de preşedinte al acestei Camere, cu 70 de voturi „pentru”, o abţinere şi niciun vot împotrivă. În locul său a fost ales Crin Antonescu, cu 73 de voturi „pentru”. Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a fost revocată din funcţie cu 160 de voturi pentru.Valeriu Zgonea a devenit noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, fiind votat cu 161 de voturi "pentru".
CITIŢI ŞI:

  • Guvernul a restrâns atribuţiile CCR
  • USL a băgat cu forţa în Parlament OUG privind CCR
  • PDL cere reformarea Curţii Constituţionale
  • Declaraţiile lui Antonescu la adresa CCR, luate la bani mărunţi de Comisia de la Veneţia
  • EXCLUSIV. Judecătoarea Aspazia Cojocaru: "Cunosc că ameninţările cu moartea au venit dintr-o parte a clasei politice”
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: