Se modifică Codul Rutier. Tinerii sub 21 de ani nu vor mai avea voie să conducă maşini cu mai mult de 100 de cai putere. Adolescenţii vor putea urca la volan doar cu însoţitor. Scopul acestor modifică este de a reduce numărul de accidente.
Se modifică Codul Rutier
Cele mai multe accidente produse în România au avut drept cauză viteza excesivă. În primele șapte luni ale acestui an, 148 de persoane au murit și peste 300 au fost grav rănite, în urma accidentelor. Tinerii au tendința de a conduce cu viteză, mai spun specialiștii.
Șoferii tineri vor avea de suferit
În prezent, în Camera Deputaţilor se află în dezbatere un proiect de lege prin care parlamentarii speră că numărul accidentelor provocate de viteză va scădea.Creşterea numărului de ore făcute la şcoala de şoferi sau înmulţirea radarelor de pe şosele alte propuneri ale parlamentarilor. Ei își doresc ca tinerii sub 21 de ani să nu mai aibă voie să conducă maşini cu mai mult de 100 de cai putere.
„Tinerii până în 25 de ani produc mai multe accidente decât cealaltă categorie de posesori de permis. Aici vorbim de iresponsabilitate, de imaturitate, de aspecte care țin de educație”, a declarat Cătălin Codescu, președinte AVAC.
Unii români consideră că restricția cailor putere pentru tineri nu sunt o soluție. Ei cred că o legislație mai drastică în ceea ce privește acordarea permisului de conducere ar putea reduce numărul accidentelor.O altă modificare ar da posibilitatea tinerilor să îşi ia permisul de la 17 ani, dar aceștia vor fi nevoiți să aibă o persoana majoră în dreapta.
Minorii vor putea conduce, dar cu însoțitor
„Însoțitorul e foarte important în primul an de la obținerea permisului de conducere al fiecărui individ să îl învețe anumite manevre să le gestioneze. Deci este util, dar rămâne de văzut cum se va finaliza acest proiect”, a mai declarat Cătălin Codescu, președinte AVAC.
Românii sunt de părere că ar trebui mărite amenzile, ca în Occident, și schimbate legile. Ei consideră că tinerii nu trebuie să aibă reguli în plus și că aceste noi măsuri nu vor reduce numărul accidentelor. Și în alte țări se fac schimbări. Uniunea Europeană a hotărât că toate automobilele care vor ieși din fabricile europene începând din această vară vor fi dotate cu senzori pentru limitarea vitezei, potrivit A3.