Se moare de 11 ori mai mult! Veste cumplită pentru români. Un celebru medic anunță prăpădul

Se moare de 11 ori mai mult! Veste cumplită pentru români. Un celebru medic anunță prăpădul Sursa: arhiva EVZ

Octavian Jurma îi contrazice pe toţi oamenii de stiinţă care au spus că varianta Omicron este mai infecțioasă, dar nu mai periculoasă faţă de variantele precedente. 

Omicron pare să nu pătrundă în celulele pulmonare, conform studiilor din Marea Britanie „Aceasta a fost cea mai distinctivă trăsătură a COVID-19 până acum”, spun cercetătorii. Din cazurile cu pacienți care au avut febră foarte mare (cu Omicron), nimeni nu a avut pneumonie, a declarat dr. Eric Topol, de la Scripps Research Translational Institute.

În opinia medicului se moare de 11 ori mai mult faţă de alte variante

În schimb, medicul Jurma spune: O versiune cu 50% mai infecţioasă produce de 11 ori mai multe decese decât una cu 50% mai letală / Omicron este pentru copii şi tineri o varianta mai periculoasă decât Delta.

Octavian Jurma: ”De ce trebuie să fim extrem de prudenţi în a consideră o versiune cu 50% mai puţin letală o veste bună chiar dacă aflăm în acelaşi timp că este cu 500% mai infecţioasă? Pentru că o versiunea cu 50% mai infecţioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală. Aşadar, o versiune mult mai contagioasă dar mai puţin letală poate înseamnă o veste bună individual, însă este o veste proastă pentru populaţie şi pentru sistemul public de sănătate”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Omicron a crescut vertiginos în tarile cu o rată mare de vaccinare

Şi continuă în postarea sa:  ”Datele din Europa confirmă că valul Omicron poate produce mai puţine decese şi internări la AŢI, însă internările au crescut vertiginos chiar şi în ţările mult mai bine vaccinate că România şi pun o presiune uriaşă pe sisteme de sănătate mult mai performanţe. Un alt aspect este numărul mare de infectări şi internări în rândul copiilor.

Şcolile nu sunt simple focare, sunt noduri de reţea care conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele. Chiar şi familii care lucrează în izolare de acasă şi nu au nici contact social direct cu lumea exterioară, se pot infecta prin intermediul copiilor obligaţi să meargă fizic în şcoli infestate de COVID-19”, a mai scris medicul pe contul său de socializare.

Octavian Jurma nu vrea relaxarea, deşi tot mai multe tări renunță treptat la restricţii

”Eşecul adoptării certificatului verde şi implicit eşecul campaniei de vaccinare nu trebuia răsplătit cu relaxare, dar nici pedepsit cu vaccinarea mioritică (infectare obligatorie în masă) . Pandemia se va termină doar dacă virusul se va plictisi de noi şi va pleca sau dacă ne vom plictisi noi de virus şi ne vom vaccina. Până atunci, aşa cum se vede, în România fiecare val care teoretic a terminat pandemia, a fost urmat practic de un val şi mai periculos”, a concluzionat expertul în postarea sa.

EMA, avertismentul momentului! Ce se întâmplă cu dozele booster anti-Covid

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi alte agenţii internaţionale de reglementare au reiterat vineri că administrarea mai multor doze booster de vaccin anti-COVID-19, în perioadă scurtă de timp, nu este o focalizare sustenabilă pe termen lung.

Vaccinurile actuale oferă mai puțină protecție împotriva infecțiilor ușoare Omicron. Analizând datele despre impactul Omicron, participanții au concluzionat că vaccinurile actuale oferă mai puțină protecție împotriva infecțiilor și a bolilor ușoare cauzate de această variantă. Cu toate acestea, vaccinarea continuă să ofere o protecție considerabilă împotriva spitalizării și a COVID-19 sever cu Omicron, în special după o doză de rapel.

Aceste idei fac parte dintr-un raport publicat vineri asupra concluziilor unei întâlniri desfăşurate săptămâna trecută între agenţiile de reglementare a medicamentelor în diferite regiuni, coprezidată de EMA şi de Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente a SUA (FDA).