Se mai poate evita confruntarea dintre greci și turci în Estul Mediteranei?
- Ovidiu Drugă
- 29 iulie 2020, 06:18
După tensiunile din ultima vreme, se pare că atât Grecia, cât și Turcia sunt gata să negocieze diferendele privind stabilirea platoului continental și a zonelor de jurisdicție maritimă. Miza economică este extrem de mare, pentru că în zonă par să existe mari resurse de hidrocarburi. Iată ce scrie publicația turcă Hurriyet!
"Ministrul grec de Externe, Nikos Dendias, a declarat că "Suntem pregătiți să dialogăm cu Turcia, dacă nu există presiuni sau amenințări. Singura noastră problemă cu Turcia este legată de stabilirea platoului continental și a zonelor de jurisdicție maritimă".
În urma unei întâlniri care a avut loc în capitala Greciei, Atena, ministrul elen de Externe, Nikos Dendias, a organizat o conferință de presă comună cu ministrul spaniol pentru Relații Externe, Uniunea Europeană și Cooperare, Arancha Gonalez Laya.
Dendias a afirmat că a analizat cu omologul spaniol problema refugiaților și evoluțiile din Mediterana de est, precizând că în ceea ce privește Libia, a căzut de acord cu ministrul Laya că Uniunea Europeană trebuie să adopte o atitudine mai activă.
Dendias a amintit că Laya a avut o serie de contacte la Ankara, arătând că "Grecia manifestă respect față de vecinul său, Turcia".
Referindu-se la declarațiile făcute de purtătorul de cuvânt al președinției /turce/, İbrahim Kalın, referitoare la forajele efectuate de Turcia în Mediterana de est, Dendias a spus că "Suntem pregătiți să dialogăm cu Turcia, dacă nu există presiuni sau amenințări. Singura noastră problemă cu Turcia este legată de stabilirea platoului continental și a zonelor de jurisdicție maritimă".
La rândul său, ministrul spaniol Arancha Gonalez Laya a amintit că a avut ieri o întâlnire cu ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, arătând că "Potrivit impresiilor cu care am rămas, Turcia își dorește dialogul cu Atena".
Purtătorul de cuvânt al președinției turce, İbrahim Kalın, a declarat în cursul unei emisiuni televizate că "Grecia este un vecin important al Turciei" și a adăugat că "Potrivit dispozițiilor președintelui (Recep Tayyip Erdoğan), noi suntem pregătiți să discutăm cu Grecia, fără precondiții, subiecte vitale precum Egeea, platoul continental, insulele, spațiul aerian, activitățile de foraj, Mediterana de est și toate celelalte aspecte bilaterale".
Referindu-se la tensiunile înregistrate în relația cu Grecia din cauza informării NAVTEX, Kalın a afirmat că /Turcia/ "și-ar putea suspenda pentru o perioadă activitățile din zonă", notează Hurriyet.