Pensionarii vor primi medicamente compensate cu 90%, însă cu plafon.
Pensionarii care au venituri sub 600 de lei pe lună vor beneficia de medicamente scumpe compensate în proporţie de 90 la sută în limita a 100 de lei pe lună. Măsura s-ar putea aplica de luna viitoare. Pe de altă parte, se va face economie la buget prin reintroducerea sistemului de prescriere a medicamentelor pe denumirea comună internaţională, nu pe denumirea comercială, cum se face acum. Preţul medicamentelor de import va creşte, Ministerul Sănătăţii urmând să le deconteze distribuitorilor medicamentele la 4 lei pentru un euro şi nu 3,6, cât se face acum.
Finanţare din taxa de viciu
Medicamentele compensate vor fi prescrise din nou pe baza denumirii comune internaţionale, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi nu pe baza denumirii comerciale, cum s-a întâmplat în ultimul an, a anunţat ieri ministrul Ion Bazac. Astfel, pacienţii vor putea alege dintr-o gamă mai largă de medicamente, iar cei care vor prefera produse foarte scumpe vor plăti diferenţa din buzunar, susţine ministrul.
Pentru pensionarii cu venituri mai mici de 600 de lei va exista un program social de compensare. Aceştia vor putea cumpăra medicamente aflate pe lista B (pentru care acum statul acoperă 50%) la un nivel de compensare de 90%, în limita unui plafon lunar de 100 de lei. „Finanţarea programului se va realiza din taxa pe viciu, iar măsura va intra în vigoare, în luna următoare aprobării legii bugetului“, a precizat ministrul.
Până la sfârşitul lunii ianuarie va intra în vigoare un nou ordin prin care va fi restabilit preţul la medicamente. O mare parte dintre distribuitori au sistat deja importurile la unele medicamentele cumpărate în euro şi în franci, din cauza deprecierii cursului. Pentru a evita o nouă criză a medicamentelor, ministrul sănătăţii, Ion Bazac, promite că va găsi soluţii pentru reactualizarea preţului la medicamente. În aceste condiţii, este posibil ca medicamentele să fie decontate de acum încolo la un curs de 4 lei pentru un euro, măsură care, susţine ministrul, nu va fi simţită de populaţie.
„Vom elabora o nouă strategie privind politica medicamentului. Principalele măsuri urmăresc să stabilească şi să actualizeze preţurile la un curs unic, stabilit în lei, corelat cu volumele achiziţionate de la furnizori“, a explicat ieri ministrul Ion Bazac, într-o conferinţă de presă.
Fără diferenţe între produsele româneşti şi cele străine
Noul ministru al sănătăţii susţine că pacienţii nu vor simţi creşterea preţului la medicamente pentru că se vor găsi „soluţii alternative“. El spune că se vor face economii importante prin eliminarea discrepanţelor între medicamentele româneşti şi cele străine sau prin folosirea denumirilor comune internaţionale la prescrierea reţetelor.
„Preţurile la medicamentele din producţia internă vor fi actualizate în aceleaşi condiţii cu cele din import. Vor fi revizuite cotele de adaos pe întreg lanţul de distribuţie şi vor fi eliminate diferenţele între producătorii autohtoni şi importatori“, a adăugat ministrul Ion Bazac.
PROIECTE
Stimulente pentru medicii de la ţară
Pentru a mări accesul la serviciile medicale, minsitrul sănătăţii promite deblocarea posturilor din sănătate şi acordarea de stimulente pentru personalul medical din mediul rural. „Vom debloca posturi la fiecare început de lună. La începutul lui ianuarie, când am primit această funcţie, erau 24 de posturi vacante, iar ele nu au fost ocupate nici pănă în prezent“, a spus ministrul. Ministrul susţine că va încurja medicii tineri să se stabilească la ţară şi că va acorda stimulente în acest sens, din taxa pe viciu.