Sâmbătă dimineață, România a fost zguduită de două cutremure. Acestea s-au înregistrat în două zone diferite din țară. Conform datelor culese de Institutul de Fizică a Pământului, acestea s-au produs în Vrancea și în zona seismică Făgăraș-Câmpulung.
Val de cutremure în România
În ultimele două zile, patru mișcări seismice au fost înregistrate pe teritoriul țării noastre. În această dimineață, două cutremure s-au produs în zonă seismică Vrancea și Făgăraș-Câmpulung.
Cele două seisme au avut magnitudinea de 2,9 și 2,1 pe scara Richter.
Resimțit în centrul țării
Cea mai recentă mișcare seismică de sâmbătă a avut loc în jurul orei 08:00, în zona Vrancea. Acesta a avut magnitudine 2,9 și s-a produs la adâncimea de 126,4 km.
„În ziua de 21 Septembrie 2024, la ora 08:20:54 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, BUZAU un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.9, la adâncimea de 127.6 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 45km NV de Buzau, 56km NE de Ploiesti, 65km SE de Brasov, 69km SE de Sfantu-Gheorghe, 72km SV de Focsani, 88km NE de Targoviste”, a anunțat INFP.
Patru cutremure în ultimele două zile
În jurul orei 06:00, un alt seism s-a produs în zona Făgăraș-Câmpulung. Acesta a avut magnitudinea de 2,1 grade pe scara Richter. Mișcarea tectonică a avut loc la adâncimea de 5,0 kilometri.
„Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 39km SV de Brasov, 47km N de Targoviste, 66km NE de Pitesti, 67km SV de Sfantu-Gheorghe, 68km NV de Ploiesti, 81km E de Ramnicu Valcea”, arată INFP.
În ultimele două zile, pe teritoriul țării noastre au fost înregistrate patru seisme de intensitate mică.
De asemenea, pe data de 16 septembrie, un cutremur de 5,5 grade s-a produs în Vrancea. Acesta s-a simțit în Capitală, dar și Republica Moldoga, Bulgaria și Ucraina.
Ulterior, seismologii au revenit asupra datelor anunțate inițial, cu mențiunea că seismul a avut magnitudinea de 5,2 grade pe scara Richter.
Potrivit unor seismologi din România, un cutremur puternic ar fi tot mai aproape. Cunoscutul specialist Gheorghe Măgureanu susține că acesta ar putea avea loc în anul 2041.
„Există un interval de timp constant între marile cutremure. Dacă luăm în calcul intervalul de 64 de ani de la seismul din 1977, ne ducem până în 2041. Asta este realitatea fizică", a explicat specialistul.