Se întâmplă DIN NOU: „Valul albastru” se SPARGE de Trump

Se întâmplă DIN NOU: „Valul albastru” se SPARGE de Trump

Entuziasmul Democraților privind șansele de a recuceri majoritatea în Senat și în Cameră, în alegerile din 6 noiembrie, scade de la o zi la alta.

Un editorial din Washington Times.

Alegerile corespund rareori felului în care sunt descrise în presă. Ziariștii și experții, aflați la vânătoare de „clicuri”, abia începuseră să își revină după alegerile din 2016, că au și început să profețească cu convingere execuția binemeritată care îi va fi administrată lui Donald Trump cu ocazia alegerilor de la mijloc de mandat, din 6 noiembrie.

De luni de zile, aproape un an, se vorbește despre un „val albastru” care inevitabil trebuie să îi înece pe Republicani. Încă se mai vorbește despre talazul Democrat, dar încrederea scade de la o zi la alta.

Astăzi, tabloul este mai degrabă sumbru.

Experții sunt de acord să afirme că Democrații vor câștiga probabil un număr mare de posturi de guvernator, învingându-i pe deținătorii de mandat Republicani, în state ca Illinois, de exemplu. Au o șansă să câștige locuri republicane și în Florida și Georgia. Chiar și rock-starul Republican Scott Walker este în dificultate să fie reales în Wisconsin.

Totuși, guvernatorii republicani se încăpățânează să rămână populari în statele Democrate de un albastru intens ca Maryland, Massachussetts și Vermont. Într-adevăr, doi dintre guvernatorii cei mai populari din țară sunt Larry Hogan din Maryland și Charlie Baker din Massachussetts.

Republicanii se agață de un avantaj de 51% față de 49% în Senat. Totuși, în ciuda tapajului mediatic privind șansele Democraților – cota de aprobare a președintelui Trump ar fi în scădere (a „scăzut” la 40%) – Republicanii ar putea reuși chiar să-și consolideze majoritatea. Motivul poate fi observat în calendar și în simpla geografie.

Democrații trebuie să-și apere 10 dintre fiefurile lor în state unde Donald Trump a câștigat în 2016. (Harta le va deveni defavorabilă Republicanilor în 2020.) De aceea Democrata Heidi Heitkamp, din Dakota de Nord, pare să fie pe picior de plecare.

În 2012, senatorul Democrat de Dakota de Nord a obținut victoria cu o diferență infimă, de numai 3000 de voturi. În ceea ce-l privește pe Donald Trump, acesta a câștigat Dakota de Nord, șase ani mai târziu, cu o diferență de 20 de puncte.

Acum, Heitkamp a pierdut circa 16 puncte în raport cu adversarul său republican, Kevin Cramer și pare resemnată cu ideea unei înfrângeri.

Deși senatorii Democrați din alte state roșii (controlate de Republicani ) sunt angajați în curse mult mai disputate decât Heitkamp, ei se confruntă cu vânturi potrivnice asemănătoare. Joe Donnelly din Indiana, Joe Manchin din Virginia de Vest, Claire McCaskill din Missouri, Rick Scott din Florida și Joe Tester din Montana se află prinși în curse dificile în state unde Trump a câștigat, în unele chiar cu ușurință.

Adversarii lor Republicani își fac o virtute din atașamentul lor față de președintele Trump, iar acesta le-a răspuns la fel, făcând campanie pentru ei. Nu este greu de văzut că Republicanii au șanse bune de a câștiga unul sau două din aceste locuri, poate mai multe.

De partea lor, Democrații aveau marea speranță de a obține patru locuri ocupate de Republicani. Această speranță s-a spulberat repede, de vreme ce Jacky Rosen din Nevada; Beto O’Rourke din Texas, Phil Bredesen din Tennessee și Kyrsten Sinema din Arizona se prăbușesc în sondaje.

În parte, acesta este efectul ueni „întoarceri acasă” a Republicanilor – Tennessee este un stat roșu intens - și chiar dacă cetățenii din acest stat îl iubesc pe Bredesen, fostul guvernator moderat, sunt conștienți că un vot pentru el reprezintă un vot pentru ca Chuck Summer să revină lider al unei eventuale majorități democrate.

Aceeași situație este și în Texas: O’Rourke este charismatic, dar este foarte de stânga într-un stat foarte de dreapta.

Speranțele Democrate au primit și alte lovituri dure. Democrații au primit greu audierea de confirmare a lui Brett Kavanaugh, dezonorându-se și făcând o impresie proastă în țară. Nu doar că nu au reușit să-l împiedice pe Kavanaugh să acceadă la Curtea Supremă, dar au trezit și entuziasmul Republicanilor. Kyrsten Sinema, din Arizona, despre care se credea că va obșine o victorie facilă, se clatină, după ce niște remarci pe care le-a făcut în trecut au ieșit la suprafață. Într-una dintre ele, ea și-a insultat statul de baștină, numindu-l „laboratorul de metamfetamină al democrației”. Într-o alta, ea nu a manifestat nici o reacție de respingere față de americanii care se alătură talibanilor. Sinema reprezintă o minge ușor de lovit de către impresionanta sa adversară, Martha McSally, colonel de aviație în retragere.

Democrații sunt aproape sigură că vor câștiga locuri în Camera Reprezentanților, dar nu este sigur că Nancy Pelosi va reveni la președinția unui partid minoritar.

Gurul statisticii, Nate Silver, de la site-ul FiveThirtyEight, acordă Democraților peste 80% șanse de a recâștiga majoritatea în Cameră. Democrații par pe calea cea bună pentru a recâștiga un număr de locuri la periferii – dintre care multe sunt lăsate vacante de Republicani populari, dar care se pensionează.

Același Nate Silver era și mai încrezător în victoria lui Hillary Clinton, ceea ce amintește că alegătorii au mereu capacitatea de a surprinde.