Se instaurează socialismul în SUA? Până și Trump pare să-și fi trădat principiile...

Se instaurează socialismul în SUA? Până și Trump pare să-și fi trădat principiile...

Pandemia pare, la prima vedere,  să fi decis rezultatul marii dispute din SUA dintre adepții implicării minime a statului în economie și societate și cei care visează un stat paternal (Big Government), poate chiar de tip socialist. Până și președintele Trump pare să-și fi  abandonat principiile, pompând mii de miliarde de dolari în sectorul privat pentru a salva economia.

E un semn extrem de bun pentru politicienii democrați și cercurile socialist-progresiste, care simt că a venit momentul mult așteptat. Și ei vor o intervenție puternică a statului, atât din punct de vedere economic, cât și social, susține nationalinterest.org.

Nu ca să salveze afacerile,  ci ca să înființeze noi agenții guvernamentale și programe în sprijinul celor defavorizați. Să însemne asta că SUA pornește pe calea socialismului?

Lucrurile sunt mult mai complicate de atât. De pe poziții de stânga, Amitai Etzioni, profesor de afaceri internaționale la Universitatea George Washington, face o analiză lucidă a situației în care se află astăzi SUA pe National Interest.

Vă invit să o parcurgeți integral, rezervându-mi dreptul de a face câteva scurte comentarii la final.

„Democrații progresiști văd partea bună a pandemiei: am intrat într-o epocă a „Marelui Guvern” (Big Government) și ea va continua chiar și după ce vom fi vaccinați. Americanii  au învățat că e nevoie de un sistem național de asigurare de sănătate egal pentru toată lumea,  de o plasă puternică de siguranță pentru cei aflați în situații grele și de un  venit de bază garantat.

După cum spun ziariștii de la The Economist: „Dacă băncile centrale au promis că vor finanța guvernul în timpul pandemiei, [politicienii] ar putea întreba, atunci de ce nu ar putea să finanțeze. . . și programul ecologist (Green New Deal) ?”

În aceeași ordine de idei, ziaristul Noah Smith de la Bloomberg sugerează că „un program de ajutor enorm ar putea fi precursorul unei acțiuni hotărâte a Big Government pentru combaterea schimbărilor climatice.”

Experți politici din ambele tabere (democrați și republicani) au ajuns la o concluzie asemănătoare. Rahm Emanuel o exprimă deschis:„Era lui Ronald Reagan, care a spus că guvernul este inamicul, s-a terminat”, în timp ce Steve Bannon (fostul strateg al lui Trump n.r,) observă și el: „conservatorismul cu guvern limitat ...  nu mai este relevant”.

Ne puteți urmări și pe Google News