Se înmulțesc accidentele cu trotinete electrice

Se înmulțesc accidentele cu trotinete electriceTrotinete Sursa foto: EVZ

Se înmulțesc accidentele cu trotinete electrice în Republica Moldova. Potrivit poliției, numai de la începutul acestui an, nouă persoane au avut de suferit în urma unor accidente în care au fost implicate trotinete electrice.

S-au înmulțit accidentele cu trotinete

Conducători de trotinete sunt acuzați de unii oameni că sunt neatenți și că reprezintă un pericol pentru cei din jur.

Iar Poliția și companiile care gestionează acest tip de vehicule spun că aplică sancțiuni celor care încalcă regulile.

Părerile sunt însă împărțite cu privire la circulația cu trotinete electrice. Unii pietoni spun că acestea generează probleme mari pentru ceilalți participanții la trafic, pe alții însă nu îi deranjează deloc trotinetele electrice.

La fel, unii dintre moldoveni ar vrea ca circulația trotinetelor să se desfășoare „în afara orașului”, în timp ce alții se plâng de cei care merg cu trotinetele electrice pe trotuare, în lipsa benzilor dedicate.

Scandal de la lipsa de benzi dedicate

Iar șoferii de automobile îi acuză pe utilizatorii de trotinete că nu ar cunoaște regulile de circulație și că îi încurcă. De cealaltă parte, utilizatorii de trotinete spun că sunt responsabili în trafic, că se echipează corespunzător, dar că lipsa benzilor dedicate și lipsa de respect din partea șoferilor, pe care îi deranjează la fel și bicicliștii și motocicliștii, sunt cele care produc probleme.

Conducătorii de trotinete electrice solicită să fie create mai multe benzi pentru transportul alternativ. „Iată, pe Strada 31 August 1989 este o bandă de drum amenajată pentru trotinete și biciclete. Ar fi foarte bine dacă ar apărea mai multe străzi”, a declarat un conducător de trotinet, citat de Radio Moldova.

Noi obligații pentru cei cu trotinete. În ce condiții mai pot circula

foto: pixabay.com

Iar administratorii de companii de închiriere a trotinetelor spun că iau măsuri pentru evitarea problemelor în trafic împreună cu polițiștii. „Chiar recent am avut o ședință cu cei de la INSP, am discutat care ar fi măsurile pe care le putem implementa împreună pentru a spori siguranța celor din jur. Noi suntem deschiși propunerilor din societate de a îmbunătăși lucrurile”, a declarat Dan Casapciuc, manager de firmă de închirieri.

Ce se poate face pentru a evita accidentele cu trotinete

Șeful Secției evidență și analiză accidente rutiere de la Inspectoratul Național de Securitate Publică, Pavel Apostol, a declarat pentru Radio Moldova că utilizatorii de trotinete care nu respectă regulile circulatiei rutiere sunt trași la răspundere contravențională.

Potrivit statisticilor INSP, în Republica Moldova au avut loc anul trecut 74 de accidente cu implicarea trotinetelor electrice, în urma cărora 59 de persoane au suferit diverse traumatisme.

Regulamentul Circulației Rutiere prevede că utilizatorii de trotinete electrice trebuie să aibă cel puțin 16 ani și să circule cu cel mult 25 de kilometri la oră în trafic, iar în zonele aglomerate, să reducă viteza la 15 km pe oră.