Se închid 10 școli din Republica Moldova. Ce se întâmplă, de fapt

școala / Sursa foto: Facebook

Nu mai puțin de zece școli din Republica Moldova se vor închide, de la 1 septembrie, data la care încep cursurile în Republica Moldova.

Se închid 10 școli, iar alte 13 se reorganizează

Măsura a fost luată din cauza numărului foarte mic de elevi, care face ca funcționarea acestor instituții de învățământ să fie ineficientă.

Decizii similare, dar mai puțin drastice, se vor lua cu privire la alte 13 școli, din raioanele Briceni, Căușeni și Ialoveni. Aici, școlile vor fi reorganizate prin fuziune sau absorbție. Dintre cele 13, 10 școli reorganizate sunt în raionul Briceni.

Se vor închide trei gimnazii: „Mihai Dolgan” din Copăceni, „Țîplești” din Alexăndreni, „Cozești” din Grigorăuca, și două școli primare-grădiniță: „Bobletici” din Coșcodeni și „Alexeuca” din Cotiujenii Mici, toate din raionul Sîngerei, potrivit Ministerului Educației, citat de Radio Moldova.

Care sunt unitățile de învățământ desființate

Și în raionul Soroca vor fi închise trei instituții de învățământ: școala primară din Parcani, școala primară din Ocolina și subunitatea Țepilova a Liceului Teoretic „Ion Creangă”.

În raionul Florești, nu vor mai funcționa școala primară din Dumitreni și școala primară din Cenușa.

elevi /Sursa foto .Arhiva EVZ

Șeful Direcției învățământ din Ministerul Educației, Nicolae Melinti, a explicat că numărul prea mic de elevi a dus la această decizie și că școlile cu mai puțin de 50 de elevi „au deficit bugetar”, așa că ar costa prea mult să fie șinute deschise.

„Decizia a fost întâmpinată cu reticență de unii părinți, dar am explicat care sunt cerințele și, în cele din urmă, majoritatea au acceptat. Nu se poate asigura calitatea educației cu doar câțiva elevi în clasă”, a declarat Nicolae Melinti.

Ce se întâmplă cu profesorii și elevii din cele 10 școli închise

Profesorii din școlile care se închid vor fi reangajați, în funcție de locurile disponibile și de opțiunile celor în cauză. Dacă se poate și îndeplinesc criteriile, unii profesori pot fi pensionați.

Pentru elevii din localitățile care rămân fără școli, Ministerul Educației va asigura transportul gratuit către noile unități de învățământ. În acest scop, Ministerul Educației a deschis procesul de achiziționare a 69 de microbuze școlare, care vor fi distribuite spre localitățile în care acestea sunt necesare.