Angajații din Sănătate - și nu numai - pot fi concediați în cazul în care refuză să prezinte permisul sanitar COVID-19, care dovedește trecerea prin boală, vaccinarea anti-coronavirus sau rezultatul unui test negativ.
Angajatorii din Franța își pot concedia salariații în mod legal, dacă nu prezintă un permis COVID-19. Acest demers se referă la prezentarea certificatului de vaccinare, a unui test anti-coronavirus negativ sau a dovezii conform căreia s-a realizat trecerea prin boală, iar organismul prezintă un anumit nivel de anticorpi.
Duminică, 25 iulie, Guvernul a adoptat o controversată lege, pentru cetățenii francezi, care permite obligativitatea cererii prezentării unui permis sanitar în mai multe locuri, pentru a lua parte la mai multe activități. Printre locurile unde se va solicita, de la începutul lunii august, prezentarea unui permis sanitar se numără și restaurante, baruri, aeroporturi și gări.
Angajații din Franța pot fi concediați, dacă nu prezintă un permis COVID-19
„Salariaţii nu trebuie lăsaţi să creadă că nu pot avea loc concedieri”, s-a exprimat Elisabeth Borne, ministrul francez al Muncii. „E vorba de dreptul comun din codul muncii”, a mai spus ministrul.
Președintele Emmanuel Macron a subliniat că noua măsură a fost luată cu scopul de a proteja categoriile de vârstă vulnerabile în fața infectării cu coronavirus. Liderul de stat a declarat că nu dorește ca Franța să fie pusă, din nou, în situația de a instaura carantina în țară din cauza faptului că spitalele ar risca să nu mai facă fața unui posibil nou val de infectări.
Medicii trebuie să se vaccineze până în septembrie
Potrivit noii legi adoptate de liderii francezi, toți angajații din domeniul Sănătății trebuie să se vaccineze până pe data de 15 septembrie. În caz contrar, aceștia riscă să fie concediați, notează presa internațională.
Persoanele care vor să participe la diverse evenimente din cadrul restaurantelor sau a altor localuri trebuie să prezinte un permis sanitar. Măsura se aplică și în cazul deplasărilor cu avionul sau trenul.
Inițial, legea se aplica doar adulților, însă autoritățile din Franța au subliniat că aceasta intră în vigoare și pentru copiii de la 12 ani în sus, începând cu data de 30 septembrie, potrivit france24.