Valoarea anunțată cu nici două luni în urmă de Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, a fost redusă cu peste 10%. Doar 25 de federații primesc peste 1 milion de lei.
Anul acesta 25 de federații sportive vor beneficia de bugete mai mari de un milion de lei, dintr-un total de 67. Un numar și mai mare însă, respectiv 28 de federații, vor încasa sume sub 500.000 de lei.
„Dacă anul trecut, când s-a vehiculat că bugetul primit este cel mai mare din istorie, anul acesta bugetul este aproximativ la fel. Dar, normal că întotdeauna există loc şi de mai bine. Bugetul iniţial pe care noi îl alocăm federaţiilor este de 104 milioane“, anunța Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, la finalul lunii ianuarie.
Ei bine, nu a fost să fie așa. Valoarea totală a bugetului alocat pentru 2024 este de 91,41 de milioane lei. Adică mai puțin cu peste 12,5 milioane de lei decât anunțase președinta agenției, conform Infofinanciar.
Cine sunt „privilegiații“
La începutul anului, Elisabeta Lipă declara că, pe 2024 cei mai mulți bani vor reveni federațiilor de canotaj, box și tenis de masă.
Previziunile președintei agenției s-au adeverit însă doar în cazul canotajului. Acesta este campionul încasărilor pe 2024, cu un buget de 11 milioane de lei.
Boxul, în schimb, primește doar 3 milioane de lei. Atât cât primesc și federațiile de handbal, judo, natație și schi biatlon. Dar mai puțin decât s-au alocat pentru cele de gimnastică (3,4 milioane), bob și sanie, volei (amândouă cu câte 3,5 milioane) și polo (3,6 milioane).
La rândul lui, tenisul de masă beneficiază de un buget de 4 milioane de lei. Dar nu este o excepție. Aceeași sumă o primește și federația de atletism. Și nu este cea mai mare după canotaj. Pe locul doi în topul valorii se situează baschetul cu 5,3 milioane de lei, urmat de rugby (5 milioane) și lupte (4,6 milioane).
Ce federații primesc cei mai puțini bani
Suma minimă alocată anul acesta, conform Agenției Naționale pentru Sport, este de 100.000 de lei. De ea beneficiază 12 federații. Pe lista „codașilor“ figurează: airsoft, bridge, chanbara, cricket, darts, go, karate kyokusihin IKO2, orientare, padbol, powerlifting, radioamatorism, scrabble.
Elisabeta Lipă mai anunțase la finalul lui ianuarie că handbalul, tenisul și hocheiul nu urmau să primească niciun ban din partea agenției. În cazul handbalului, așa cum am menționat, suma a crescut de la 0 la 3 milioane de lei. În schimb, în cazul hocheiului și tenisului, previziunile președinte s-au adeverit. Cele două federații nu figurează pe listă.
Conform precizărilor făcute de Lipă, federațiile în cauză nu depuseseră dosarele complete până la termenul limită prevăzut. În plus, în cazul hocheiului mai exista o problemă – fostul minister validase doi președinți. „Termenul de depunere a dosarelor de finanţare a fost până pe 10 ianuarie. Au fost analizate de către o comisie din agenţie, împreună cu reprezentanţi din comitetul olimpic. Astfel încât să găsim cea mai bună variantă pentru susţinerea federaţiilor olimpice“, a declarat Elisabeta Lipă, cu ocazia conferinței de presă din ianuarie.