Se dezgheata mamutii

Se dezgheata mamutii

Comertul cu fosile de animale preistorice ia avant odata cu topirea stratului de permafrost din Siberia.

Incalzirea globala ameninta sa distruga Pamantul, insa, pentru moment, topirea stratului de permafrost din zonele arctice se dovedeste o mana cereasca pentru cativa oameni, care se imbogatesc din comorile dezgropate. Este vorba de vanatorii de animale preistorice, mai exact de cei care dezgroapa scheletele acestora conservate de mii de ani in stratul de permafrost din Siberia.

Colectionarii privati si institutiile stiintifice platesc sume considerabile pentru oase de mamuti, rinoceri lanosi sau lei preistorici. „Anul trecut, cineva a primit 800.000 ruble (aprox. 31.000 de dolari - n.r.) pentru un cap de mamut cu doi colti in stare foarte buna”, povesteste Aleksandr Vataghin.

In varsta de 45 de ani, Vataghin isi petrece cea mai mare parte a timpului in expeditii in nordul extrem al Siberiei. El este ajutat de „cercetasi” recrutati din randurile tribului Yukagir, care l-a si adoptat drept membru de onoare dupa o sedinta a consiliului samanilor.

Comori la kilogram

Vataghin si-a stabilit cartierul general in orasul Cerski, de unde, la intervale regulate, se duce cu elicopterul la Andriuskino, unde se afla cea mai mare asezare a populatiei Yukagir, pentru a vedea marfa adunata. Oasele preistorice nu sunt greu de gasit.

Permafrostul se topeste cu asemenea viteza incat in unele zone ale tundrei, la fiecare cativa metri poti vedea un os iesind din Pamant. Vataghin plateste intre 200 (8 $) si 4.000 de ruble (156 $) pentru un kilogram de oase de mamut. Apoi alege cu atentie cele mai bune articole. Cei mai cautati sunt coltii de mamut, care pot atinge o lungime de 5 m. Un cap cu doi colti intacti aduce o avere.

Serghei Davidov (52 ani) aduna si el oase, insa nu pentru a le vinde, ci pentru a le studia. Cercetatorul este foarte mandru de comorile sale: un femur de mamut, coltii unui rinocer lanos, mandibula unui cal preistoric sau un craniu de leu de pestera.

„Dintele acesta are o umflatura ciudata aici. Mamutul probabil ca a suferit de dureri cumplite de dinti. Imaginati-va numai cum urla”, explica Davidov entuziasmat. Pe de alta parte, el recunoaste ca topirea permafrostului este o catastrofa. „Din punct de vedere al umanitatii, ar fi fost mai bine ca acest lucru sa nu se intample.”

MOSCOVA

Muzeul erei glaciare, afacere profitabila

Multe dintre oasele preistorice dezgropate din Siberia ajung la Muzeul Erei glaciare din Moscova, institutie ce apartine unei societati private, numita Alianta Nationala. Aceasta detine o licenta guvernamentala ce-i permite excavarea si colectionarea de relicve preistorice.

Banii obtinuti din vanzarea de bilete la muzeu nu reprezinta nimic in comparatie cu veniturile obtinute din exportul acestor relicve. Pana acum, principalii cumparatori erau muzeele si colectionarii din SUA si Coreea de Sud, insa mai nou societatea are tot mai multe cereri din China, bogatasii de aici fiind dornici sa-si arate statutul decorandu-si casa cu oase de mamut.

Ne puteți urmări și pe Google News