Proiectul are o valoare de peste două milioane de lei, inclusiv cu o finanțare europeană. „Cerul de sub Pământ” se deschide în prezența inițiatorilor proiectului, invitaților și a publicului, aniversând împreună jumătate de veac de istorie: „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”.

Amfitrionul evenimentului este cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, singurul roman care a ajuns în Cosmos.

Domul Supernova Planetarium de la Salina Slănic are cele mai mare dimensiuni din România, respectiv diametrul de 16 metri, dar și cel mai luminos sistem de proiecție de rezoluție 4K, cu sursă de lumină laser (24000 lumeni) fiind în același timp unul dintre planetariile mobile cele mai mari din Europa și din lume, la acest nivel.

Evenimentul de vineri, 19 iulie, sărbătorește una dintre cel mai mare realizări ale civilizației umane: primul pas al unui om pe un alt corp ceresc, laolaltă cu deschiderea oficială a planetariului, finalizat și pus în funcțiune deja din 2018. Turiștii au deja ocazia să participe la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, respectiv să «navigheze» prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, instalat în planetarium.

Publicul poate participa la eveniment pe bază de bilet ce poate fi procurat zilele urmatoare de pe site-ul planetariu.ro. Numărul de bilete disponibile este limitat. Bilete la cele două spectacole fulldome despre APOLLO 11 pentru perioada următoare (lunile iulie-august) se pot procura tot pe site-ul oficial al planetariului: planetarium.bilet.ro. În salină sunt 12°C, astfel încât este necesar să vă luați îmbrăcăminte și încălțăminte adecvateTransportul în salină a fost îmbunătățit enorm prin noile microbuze, model 2019, ce fac din drumul de 3150m prin mina Cantacuzino – de exploatare, un drum mai sigur si mai placut, ca mai apoi sa traversați tunelul de legatură și să intrați în mina Unirea, de unde curentul de aer curat intra cu presiune spre zona de microbuze.

Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din România în prezent

Diametrul domului Planetariului SUPERNOVA este de 16 metri, al lui din Brașov este de 14 metri, iar cel din Suceava doar zece metri. De asemenea, proiectoarele de la Slănic Prahova sunt 4K, pe bază de tehnologie laser, cu o luminozitate superioară celui de la Brașov, tot 4K laser și 10000 lumeni, față de 24000 lumeni cel de la Slănic.

La Supernova Planetarium, sunt pregătite prezentări interactive de boltă cerească: constelații, planete, sateliți, nebuloase, galaxii, comete, asteroizi, exoplanete etc.